Wpis z mikrobloga

Jedna rzecz mnie dziwi, otóż jak zawsze uwielbiałem kuchnię mojej mamy tak całym sercem nienawidzę jej mielonych. Jednak ostatnio sobie myślałem, że to dziwne bo patrząc na składniki to powinno mi to danie smakować dlatego myślałem by sam je zrobić po swojemu. Może użyć mięsa wołowego, dać mocno usmażonej cebulki i jakiejś przyprawy do mielonych. Macie jakiś przepis na dobre mielone? Czy po prostu mielone to mielone i nigdy mi nie posmakują. #gotujzwykopem #jedzzwykopem #kuchnia
  • 15
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: Gotowe przyprawy to zazwyczaj masa soli i trochę czegoś innego. Lepiej po prostu kupić kilka różnych przypraw i sobie wsypać. Co do mielonych - najlepsze są z mieszanego mięsa i muszą zawierać też trochę tłustego mięsa, więc z samej wołowiny to słabe będzie. Jak chcesz 100% wołowinę to lepiej pulpety w sosie zrobić.
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: kurcze ja to na oko robię i próbuję farsz, myślę że na takie 500g to taka średnia lub większa cebulka, sól pieprz to już jak uważasz, 1 jajko i trochę zagęścić farsz bułką tartą. Przepis wydaje się aż za prosty ale jak to mówią w tym tkwi sekret :D
  • Odpowiedz
@Polnischefuhrer: Dam Ci zajebisty przepis od mojej babci, wychodzą kozackie.
Składniki:
mięso mielone z łopatki 500g
mięso mielone z karczku 500g (karczek jest tłusty i wychodzą mega soczyste, mięso mielą mi w sklepie przy zakupie)
Duża cebula, sól, pieprz, czosnek, majeranek, jedno jajko, bułka tarta
Najpierw smażę cebulę na niewielkiej ilości oleju do złotego koloru, czekam chwilę aż ostygnie i wrzucam ją z resztą składników do miski, mieszam dokładnie mięso
  • Odpowiedz