@melba: a jaki metraż? Ja u siebie tak zrobiłem, że mam jednostkę wewnętrzną w jednym z pomieszczeń, naprzeciwko drzwi i ustawiam łopatki tak, by dmuchały przez nie. Skutecznie schładza również przedpokój, salon i kuchnię, bo otwierając podczas upałów drzwi od łazienki, czuć uderzenie gorąca.
@goferek: taki domek https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawkach-p-m51b5b171ede9d z tym, że na parterze, zamiast garażu mam dodatkową sypialnie. Myślałem, zeby go zamontować tam gdzie niebieska kreska na rysunku, najbardziej chodzi mi o choćby delikatne schłodzenie pokoi 3,4 i 7. A jakby jeszcze coś chłodnego na parter poleciało to już bajka by była, ale jak coś to w salonie mogę w przyszłości drugi zamontować.
@melba: imho bez szans, w szczególności uwzględniając moc klimatyzatora i to, że to poddasze, które nagrzewa się znacznie bardziej od innych kondygnacji. Powietrze z klimatyzatora by nie trafiało w ogóle do 3 i 4, łopatki przecież aż tam mocno nie skręcają... Ale może zaraz jakiś ekspert od klimy się wypowie i zasugeruje jakieś rozwiązanie.
@melba: O schłodzeniu 3 i 4 możesz zapomnieć, wszystko pójdzie ci na dół i może tylko odrobina do 7. Wg mnie tylko multisplit z jednostkami w 3,4,7 i salonie na dole.
@JackDaniels @goferek dzięki jeszcze przemyśle choć do samego rozwiązania byłem raczej przekonany, tymbardziej że znajomi mają podobnie zrobione i sobie chwalą. I też nie chodzi mi o schłodzenie wszedzie w każdych warunkach do 19'C, a raczej o obniżenie o kilka stopni w stosunku do tego co jest.
Bardziej miałem nadzieję na jakieś opinie o samym urządzeniu :)
@melba: a może dwie jednostki? Zaznaczyłem na czerwono. jedna by chłodziła jeden pokój + dmuchałaby do tego naprzeciwko. A druga, z włączonym ruchem łopatek, schłodziłaby zarówno 7, jak i dmuchnęłaby trochę na parter.
@goferek nie mam szans w pokoju 3 w tym miejscu zamontowac, bo tam skos jest, tak samo lustrzanie w 4. Chyba jednak wezmę jakiegoś lokalnego montera, żeby na żywo zobaczył. Ale zobaczyłem wieksza jednostkę z montażem za 4k i się trochę napaliłem :)
@melba: co do samego urządzenia to się nie wypowiadam, bo nie znam, ale jeśli chodzi o układ to mam bardzo podobnie jak ty i jak się zastanawiałem nad rozwiązaniem to zaprzyjaźniony monter wybił mi z głowy jakieś tego typu kombinacje. Poddasze się mocno nagrzewa, w słoneczne dni potrafi się robić w sypialniach po 28-29 stopni. Klima 5,3kW pokryje jakieś 50-60m2, przy próbie schłodzenia tym takiej dużej powierzchni nie da rady...
Jakie były wasze ulubione mapy w CSie 1.6, które były bardzo rzadko grane na publicznych serwerach FFA, bo obecna tam dzieciarnia wybierała w kółko dusta2, inferno, nuke, westwooda? xD Moja to as_oilrig. Klimat wyjątkowy #cs16 #gry #staregry #nostalgia
Szef mnie wysłał z pracy do domu, bo fatalnie się czuję. Mam taki świszczący kaszel, boli mnie klatka piersiowa. Do tego w nocy było mi przeraźliwie wręcz zimno, by potem zrobić się gorąco. Jutro jadę do lekarza. Ciekawe co mi dolega? #zdrowie #pracbaza
Plan mam zrobić podobnie jak gość w tym wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?259902-jeden-klimatyzator-na-wiele-pomieszczen
#klimatyzacja
Ja u siebie tak zrobiłem, że mam jednostkę wewnętrzną w jednym z pomieszczeń, naprzeciwko drzwi i ustawiam łopatki tak, by dmuchały przez nie. Skutecznie schładza również przedpokój, salon i kuchnię, bo otwierając podczas upałów drzwi od łazienki, czuć uderzenie gorąca.
źródło: Capture1
PobierzAle może zaraz jakiś ekspert od klimy się wypowie i zasugeruje jakieś rozwiązanie.
Bardziej miałem nadzieję na jakieś opinie o samym urządzeniu :)
źródło: Bez tytułu
PobierzPoddasze się mocno nagrzewa, w słoneczne dni potrafi się robić w sypialniach po 28-29 stopni. Klima 5,3kW pokryje jakieś 50-60m2, przy próbie schłodzenia tym takiej dużej powierzchni nie da rady...