Wpis z mikrobloga

Robiłem ostatnio test coopera i miałem kilka odczytów na poziomie 194 BPM (Polar H10), na tej podstawie założyłem sobie, że moje HRmax to ~ 196 BPM i zmieniłem strefy w aplikacjach, które domyślnie były mocno zaniżone ~15-20 BPM.
Wczoraj, na nowych ustawieniach, w strefie 2.5 robiłem krótki test 'rozmowy' i gadałem do siebie na głos i było ok.
Czy w takim razie mogę założyć, że teraz mam wystarczająco dobrze(na amatorskie potrzeby) ustawione strefy?

Drugie pytanie: czytałem kilka badań, które wskazywały, że "ogólny" trening HIIT dawał podobne rezultaty/adaptacje co bieganie, a był dużo mniej obciążający dla organizmu. Czy ma sens robienie treningu HIIT na orbitreku(o ile sie uda dociągnąć do z5), opierając się na strefach tętna?
#bieganie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@G06DbT: przelicza, ale między innymi w aplikacji polara, przy aktualnych danych o mnie, druga strefa kończyła mi się na 134 BPM, a według jakiegoś kalkulatora z internetu, który liczy na podstawie max tętna i spoczynkowego, druga strefa wypada mi na 143-156 BPM, więc dla mnie różnica jest ogromna.
  • Odpowiedz