Aktywne Wpisy

Zopyross +61
Mowa nienawiści to każde forma nawoływania do sprowadzenia tubylcom imigrantów zarobkowych z drugiego końca świata, przez co nawet ludzie po studiach muszą z nimi konkurować przy podjęciu podstawowych prac magazynowych/fizycznych. Niszczysz rynek pracy, rozbijasz tkankę społeczną, ludzie biednieją, rzadziej decydują się na zakładanie rodziny.
Liberalizm=satanizm
#antykapitalizm #blackpill #gospodarka
Liberalizm=satanizm
#antykapitalizm #blackpill #gospodarka
źródło: 6
Pobierz
Kingside +76
W dniu D-Day, 6 czerwca 1944 roku, spadochroniarz John Steele zaczepił się swoim spadochronem o wieżę kościoła w Normandii. Przez dwie godziny wisiał tam, udając martwego, podczas gdy pod nim toczyła się zacięta bitwa.
źródło: temp_file1867472029888148414
Pobierz
![Nokia komunikator [Adam Śmiałek]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/ecdb2887ac9bb3bbe735bef90ad3a51880923c0255c544fe335161dfb04df20e,q80.jpg)

Mirki mam pytanie, otóż w pewnej bazie danych najważniejsze informacje o użytkownikach, przechowuję w 2 tabelach: users i settings (tu jest klucz obcy do id z users). Tabela users nie ma żadnych wartości NULL, natomiast settings ma większość wartości NULL dopóki użytkownik ich nie uzupełni.
Przy pobieraniu dużej ilości rekordów z users i settings JOINowanie tabeli settings zajmuje dużo czasu. Profesor od baz danych z polibudy powiedział, że on scalił by obie tabelę. Z drugiej jednak strony, jeżeli jakaś kolumna ma puste wartości to powinno się zrobić tabelę pomocniczą dla niej np users_lang (atomizacja itd). Co wy o tym sądzicie? Dodam, że baza będzie bardzo duża w przyszłości.
ja bym zwyczajnie trzymał dane z jednego modelu w jednej tabeli, jak mi przyjdzie zbiór innych modeli przyłączyć (np zdjęć) to łącze relacją modele (i w zależności od relacji polimorfizm albo wiele do wielu i i śmiga ;) ), ale każdy może zdobywać własne doświadczenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kowad: Różnie. Zależy od aplikacji. Tam gdzie user jest tylko użytkownikiem systemu i wszystko czego potrzeba to email, hasło, jego grupa czy status - wszystko siedzi w jednej tabeli.
Gdzie indziej, tam gdzie z uzytkownikiem są zwiazane na przykład finanse, jego stawka uzależniona od wielu różnych parametrów - jest to rozbite na dwie czy
Bardziej mnie zaintrygowalo podejscie takie zeby za wszelka cene unikac joinow :)
@msq: To Postgres, są natywnie
@plushy: Mówiłem ze nei znam za bardzo postgresa. Jeśli tak i jeśli da się to nromalnie wyszukiwać z poziomu SQL bez dramatycznego spadku wydajności to spoko.
Komentarz usunięty przez autora