@Chodtok polecam zadbać o to by mieć kilku znajomych jeśli z rodziną jest średnio po drodze jeśli chodzi o poczucie bliskości emocjonalnej. Ja jestem w spektrum autyzmu zdiagnozowana późno w swoim życiu i uważam że dbanie o swoje potrzeby, granice i tworzenie relacji nieromantycznych jest super istotne w życiu, a dopiero do tego dodając związek można się poczuć tak realnie szczęśliwym na wielu poziomach.
tzn ja kocham moją rodzinę ale paradoksalnie(?) prezentuję wobec niej unikającą postawę heh tzn baaaaaaaaaaaaaaaaardzo niechętnie się czymkolwiek dzielę to dla mnie w sumie zagadka nad którą rozkminiam od daaawna dlaczego w pewnym momencie zupełnie zamknąłem się w sobie na wieeeeele kolejnych lat (a w stosunku do rodziny niestety do teraz) pomimo bycia wcześniej baaardzo rozgadanym dzieckiem
@Chodtok jeżeli serio jesteś autystyczny to psychoterapia na wzór treningu umiejętności społecznych z psychoedukacja by zrozumieć różnice postrzegania świata przez osobę autystyczną a osobę neurotypowa potrafi dużo zmienić w życiu. Sama po czym takim lepiej sobie radzę z ludźmi ogólnie przez co nie jestem odrzucana po 2 minutach rozmowy
Mam nadzieję że to nie gatekeeping Ale na tyle beznadziejnie (nie) radzę sobie w dorosłym życiu że nie stać mnie ani na wyrobienie oficjalnych papierów ani na żadne terapie
@Chodtok ja mam diagnozę spektrum autyzmu i to co pisałam to był dla mnie Game changer, a użyłeś słowo o sobie „autystyczny” i jeśli nie użyłeś go w formie obelgi zamiast realnej diagnozy na którą są sposoby by sobie radzić to masz ścieżkę postępowania do realizacji.
Nie xd Tzn z perspektywy neurotypiaków to czarna flaga więc w pewnym sensie trochę tak (tzn jako opis mojego braku szans na dogadanie się z miażdżącą większością populacji) Ale ja osobiście bardzo lubię autystów i tak normalnie w moich ustach to kinda komplement
@Chodtok istnieje coś takiego jak zajęcia TUS (trening umiejętności społecznych) ale z racji że Polska to ciemnogród jeśli chodzi o psychiatrów i psychoterapię to nie ma czegoś takiego dla dorosłych (tak jakby autyzm się kończył gdy kończysz 18 lat…) więc psychoterapeuci Ci sensowniejsi specjalizujący się w spektrum autyzmu często robią indywidualną psychoterapię z elementami TUS. Osoby autystyczne często w grupach ludzi nie czytają mowy niewerbalnej czy niespisanych/niewypowiedzianych zasad panujących w grupie
Osoby neurotypowe często rzucają propozycja czegoś bez konkretów np. Musimy się jeszcze spotkać, jak będziesz w Poznaniu to daj znać itp itd które często są grzecznością by Ci pokazać jak tu i teraz jest fajnie gadać a nie realna propozycja na przyszłość
no zdążyłem się o tym przekonać już heh ;/ ale to tylko świadczy o tym że to neurotypiaki mają problemy z komunikacją a nie autyści
@Chodtok by gadać z sensownym psychoterapeuta od spektrum autyzmu to trzeba wpierw mieć diagnozę bo inaczej mogą nie chcieć Cię przyjąć albo co spotkanie prosić byś zrobił diagnozę, bo przy diagnozie autyzmu często są wypisane Twoje objawy które mogą zniekształcać to jak zdiagnozują Cię z innymi problemami, albo co olać a czym się zająć.
Co do skryptów to niby to sztuczne ale serio działa i służy tylko przejściu z niekomfortowej rozmowy
#pytanie #kiciochpyta #rozowepaski #pytaniedorozowychpaskow #zwiazki #psychologia #gownowpis
tzn baaaaaaaaaaaaaaaaardzo niechętnie się czymkolwiek dzielę
to dla mnie w sumie zagadka nad którą rozkminiam od daaawna dlaczego w pewnym momencie zupełnie zamknąłem się w sobie na wieeeeele kolejnych lat (a w stosunku do rodziny niestety do teraz) pomimo bycia wcześniej baaardzo rozgadanym dzieckiem
ohhh
Mam nadzieję że to nie gatekeeping
Ale na tyle beznadziejnie (nie) radzę sobie w dorosłym życiu że nie stać mnie ani na wyrobienie oficjalnych papierów ani na żadne terapie
@Kitku_Karola:
Nie xd
Tzn z perspektywy neurotypiaków to czarna flaga więc w pewnym sensie trochę tak (tzn jako opis mojego braku szans na dogadanie się z miażdżącą większością populacji)
Ale ja osobiście bardzo lubię autystów i tak normalnie w moich ustach to kinda komplement
no zdążyłem się o tym przekonać już heh ;/
ale to tylko świadczy o tym że to neurotypiaki mają problemy z komunikacją a nie autyści
Co do skryptów to niby to sztuczne ale serio działa i służy tylko przejściu z niekomfortowej rozmowy