Wpis z mikrobloga

@malebro: Ponoć można tylko trzeba dać 1/3 wg tego posta. https://www.aulro.com/afvb/technical-chatter/124577-lpg-refrigerant-post1446454.html?s=861dd126dd5a5088fe06ad1280fa0e53#post1446454

Chyba na internecie można kupić puszki do nabijania R290/600a w dobrych cenach. Tylko jak nie użyjesz pompy próżniowej aby odessać powietrze z układu przez nabiciem to nie wiadomo będzie czy będzie to dobrze działać Chyba że jeszcze nie masz całkiem pustego ukłądu.

@goferek Na świecie do lat 90' potrafili stosować mieszankę
  • Odpowiedz
@malebro: zastosowałem w swoim gruzie tymczasowo, jak potrzebowałem na szybko ogarnąć klimę, a wiedziałem o nieszczelnosci. Sprężarką z lodówki zrobiłem podciśnienie, potem odpowiednia mieszanka czynnika r290 i 600a. Waga elektroniczna się przydaje, żeby nie nabić za dużo. Klima działała ze trzy tygodnie.
  • Odpowiedz
nie wiem pod jakim tagiem siedzą ludzie o IQ deski do krojenia, ale musiałbyś go dodać, aby trafić do ludzi stosujących to rozwiązanie

@goferek: dokładnie - ja w życiu nic takiego bym nie zrobił. Co innego oficjalne i sprawdzone czynniki chłodnicze dostępne w handlu takie jak R-290 czy R-600.
Nie chcemy przecież jeździć bombą :)
  • Odpowiedz