Wpis z mikrobloga

Ech, gdy zamawiałem Fabię w styczniu 2022 planowałem pojechać sobie nią do Kazachstanu w 2024 roku. Niestety ze względu na wytoczoną przez Rosję wojnę nie jest to możliwe i pewnie jeszcze wiele lat nie będzie. Tym bardziej szkoda, że w międzyczasie opanowałem na poziom całkiem dobry język ukraiński, więc myślę, że dogadałbym się w rosyjskojęzycznym Kazachstanie.

#fabia #samochody #podroze #podrozujzwykopem #kazachstan #rosja #ukraina #zalesie
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aleale2: No smuteczek. Myślałem, że kazachska flaga będzie jedną z 10, którą zdobędę przed 40-ką.

@cwlmod Ja bezalkoholowe (σ ͜ʖσ)

@odysjestem No niestety to już za droga impreza tak finansowo jak i czasowo, niż przejechanie sobie przez Ukrainę i potem chwilę przez Wołgograd i hop, już w Kazachstanie.
  • Odpowiedz
@neza-neza: Polska została określona przez Rosję i Białoruś jako wrogie państwo. Nie zamierzam wjeżdżać na ich terytorium, i aby ryzykować zostanie oskarżonym o szpiegostwo czy cokolwiek i zostać zamkniętym.

P.S. Wszystkie przejścia graniczne między Ukrainą i Białorusią są generalnie zamknięte jako takie. Tylko w jednym miejscu można przekroczyć tą granicę, ale tylko pieszo i za dnia, i mogą to zrobić jedynie Ukraińcy / Białorusini powracający do swojego kraju
https://visitukraine.today/blog/1179/the-way-home-peculiarities-of-crossing-the-border-of-ukrainians-with-belarus-through-mokrany-domanove#google_vignette
  • Odpowiedz
@neza-neza: Dzięki.
Nom, ciotka wyskoczyła do mnie parę miesięcy temu, że fajnie byłoby wspólnie zabrać się na wycieczkę zobaczyć jedną z kolebek naszych przodków, czyli Nowogród Wielki w dzisiejszej Rosji, a także ich późniejsze miejsce zamieszkania w dzisiejszej Białorusi. To ją wyśmiałem i powiedziałem, żeby sobie zaktualizowała sytuację geopolityczną.
Jeszcze ciotka ciotką, ale ja raz na pół roku bywam w Ukrainie, więc już w ogóle mogłoby być ciekawie w moim
  • Odpowiedz
@pamareum: Efekt nie będzie ten sam, bo ukraiński posiada nieco więcej zbieżności z rosyjskim, niż polski z rosyjskim. Nie wiem na co by wpadł Ukrainiec, ja nauczyłem się ukraińskiego, a rosyjskiego nie znam i nie zamierzam poznawać.
  • Odpowiedz
@pamareum: Po ukraińsku dogadasz się i w zachodniej i w środkowej Ukrainie, oraz w mniejszych miejscowościach wschodniej i południowej Ukrainy. A od czasu pełnoskalowej inwazji z roku na rok coraz bardziej rośnie szansa dogadania się po ukraińsku i w większych miastach Ukrainy wschodniej i południowej.
Tak jak w Białorusi język rosyjski dominuje coraz bardziej nad białoruskim (żeby nie powiedzieć, że obecnie już niemal kompletnie), tak w Ukrainie jest tendencja odwrotna
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz: Motobieda kupił Tarpana. Właśnie, sprzedaj Fabię, kup Tarpana, wymień na USD resztę co z niej dostanie, nielegalnie włam się na teren jakiejś republiki dagestanu i uwiedź córkę jakiegoś prominenta na zdjęcie Tarpana zrobione w garażu przed wyjazdem. Językowo dogadasz się;)
  • Odpowiedz
  • 0
po ukraińsku i tak się nigdzie nie dogadasz oprócz Wrocławia i zachodniej Ukrainy, a po rosyjsku w całym ZSRR, a nawet w Turcji i Egipcie

@pamareum Od czasów wojny przechodzą na ukraiński w innych częściach kraju. Kilka lat temu w Kijowie mówili głównie po rosyjsku, a teraz w styczniu oburzali się jak po rosyjsku zagadywałem. Zdaniem mojej żony (która zna lepiej rosyjski) często mówili po ukraińsku z rosyjskim akcentem.
  • Odpowiedz
@BenAli: ja nie byłem na Ukrainie już kilka lat, pewnie jest tak jak mówisz. Nie zmienia to faktu, że poza Ukrainą ten język jest nieprzydatny, a rosyjski już tak.
  • Odpowiedz