Wpis z mikrobloga

Próbował ktoś może się przebranżowić na pełnoprawnego #golang Developera? Przeglądałem ostatnio oferty na popularniejszych serwisach i w sumie każda wymagała lat doświadczenia w #golang podejrzewam, że komercyjnego, a nie takiego z pet projectów, więc czy istnieje w ogóle jakaś możliwość wejścia w tę technologię? Oczywiście pomijając sytuacje, gdy aktualny pracodawca zmienia/wprowadza nową technologię.

#programowanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@right_hook: ja się wkręciłem w pracę, gdzie nie trzeba było mieć doświaczenia. Zgaduję, że teraz jest gorzej, bo ssanie na programistów mniejsze jak i programistów go jest po prostu więcej

Pewnie na twoim miejscu szukałbym takich ofert albo firmy, która niekoniecznie wymaga znajomości danej technologii tylko znajomości innych technologii backendowych.
  • Odpowiedz
@right_hook: jakies 5-6 lat temu przeszedlem z PHP na Go. Od kilku lat nie zmienialem pracy, wiec nie jestem pewien jak rynek teraz wyglada, ale przez dlugi czas masa firm przechodzila z legacy systemow w Java/PHP/etc. na Go i to bylo najlepszym sposobem na wejscie - tego rodzaju oferty zwykle wymagaly doswiadczenia w "starym" jezyku, a Go mozna bylo sie nauczyc w pracy. Podejrzewam ze nadal tak to wyglada.

Moja
  • Odpowiedz
Jak Ci się podoba pisanie w GO?

@NikolajTesla1991: bardzo mi sie podoba, to moj glowny jezyk i nie zamierzam sie przesiadac poki co. Bardzo fajna biblioteka standardowa, mega szybki kompilator i prosta cross-kompilacja, masz jedna binarke ktora deployujesz gdzie trzeba i spokoj. Lubie syntax, latwo sie pisze i czyta, i jest duzo utartych standardow/patternow co tez ulatwia prace w zespole. Bardzo szybko sie pisze tez np. narzedzia CLI, albo jakies
  • Odpowiedz