Aktywne Wpisy

jbc_putina +245
Kgdygryhy +347
#frajerzyzmlm
Gościu mi makaron na uszy nawija że zarabia kupę kasy po czym wysyła mi konto demo. 😀
Gościu mi makaron na uszy nawija że zarabia kupę kasy po czym wysyła mi konto demo. 😀
źródło: Screenshot_20240911_061912_Instagram
Pobierz

Niech nikt mi nie wmawia, że to wzrosty 20 czy 30% XD Widzę co się dzieje na konkretnych ofertach.
Wygenerowały to dwie rzeczy: FOMO bo inflacja POŻERA PINIONDZE i oczywiście beczka 2%.
Te wzrosty nie mają oparcia w żadnych fundamentach. Ani generalnie ceny tak nie urosły (obecnie ceny są ok. 2% wyższe niż rok temu, patrz CPI na teraz XD), ani ceny materiałów, ani koszty pracy itd. To pompa w wydaniu czystym, czyli bez żadnej konkretnej podbudowy.
Dodatkowo jak wiemy u Niemca z tego samego punktu ceny spadły XD I w zasadzie prawie wszędzie, ale najbardziej u tego somsiada.
Co by się stanęło (tak, wiem, niemożliwe, ale jako analitycy WKP zastanówmy się) gdyby nie było jednak 0%? No zostaje zwykły kredyt komercyjny, gdzie procenty są jak w Providencie i tak jeszcze będzie przez koło 3 lata.
Coś się tam zawsze sprzeda, ale szeroki rynek bez 0% jest niesprzedawalny.
I tego się boją i tym staraszą duzi deweloperzy rząd: że jak nie posypiecie to my będziemy musieli obniżać ceny (a ja tego nie chce, #pdk), a jak zaczniemy obniżać ceny to może być efekt domina i na rynku wywali się sentyment. Dalej puszczają bajeczki jakie mają turboznaczenie dla gospodarki, ale w sumie mają marginalne.
TLDR; brak kredytu 0% = ceny w dół o 1/3 + bankrutujący deweloperzy
#nieruchomosci #mieszkanienastart #ekonomia #gospodarka #wkpinvestments
@Yuri_Yslin: o k---a, ale oszczędność czasu xD
nawet przy braku kredytu 0%, ja mając obecnie wolne 200-300k zainwestowałbym w mieszkanie pod wynajem (późnmiej na sprzedaż, lub dla dzieci) zamiast doktoryzować się z giełdy, albo brać lokatę na 1.5%