Aktywne Wpisy
aa-aa +564
Jakaś małpa w radiu teraz właśnie opowiada jak to Polacy będą szczęśliwi gdy będą nosić toboły z butelkami do sklepów, chodzi o tą kaucję, no ja jestem bardzo szczęśliwy nie wiem jak wy
WielkiNos +105
Wydziarasy szukają sposobów na przykrycie tatuaży, bo już im się znudziły?
Ojej, jeszcze tylko jakieś 70 lat codziennego patrzenia na ten sam obrazek w tym samym miejscu od rana do nocy dzień w dzień xd
#tatuaze #bekaztwitterowychjulek #makijaz
Ojej, jeszcze tylko jakieś 70 lat codziennego patrzenia na ten sam obrazek w tym samym miejscu od rana do nocy dzień w dzień xd
#tatuaze #bekaztwitterowychjulek #makijaz
Widzę u rodzinnego mam za 2 dni. Czy jest po opisie się czego bać?
"Lewostronna skolioza lędźwiowa. Pogłębienie lordozy lędźwiowej. Dyskopatyczne przewężenie przestrzeni międzykręgowej L5/S1. Objawy rtg sacroilitis b"
#zdrowie #medycyna #kregoslup #ortopedia
@Matula11: Tak, czeka cię długa rehabilitacja, ze skutkiem pozytywnym lub zerowym.
@powsinogaszszlaja: Rehabilitacja oparta jest na określonych ćwiczeniach czy lasery, ultradźwięki itp?
https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/
Bardzo dziękuje za pomoc
1. Sporo leżeć (przybierać możliwie jak najwięcej pozycji), jak już musimy siedzieć to zapewniamy ruch odcinkowi lędźwiowemu, można użyć nie za miękkiej pufy, tak aby pracować nią na boki podczas siedzenia i często wstawać od tego siedzenia i choć kilka kroków zrobić.
2. Trochę pochodzić od czasu do czasu, musi to być dłuższa trasa, podczas której można także próbować innej spokojnej gimnastyki, o ile nie powoduje jakiegoś bólu.
3. Ćwiczyć spokojnie sobie McKenzie od tych najmniej wysiłkowych (nie generujących istotnych sił w kręgosłupie, nie wolno np. unosić naraz dwóch nóg), głównie te w leżeniu (ćwiczenie nie może powodować bólu, jest natenczas zbyt zaawansowane), jeśli możliwe to pływanie pod wodą co kilka tygodni. Z czasem (po miesiącach) super delikatne naciąganie kręgosłupa np. podczas podciągania na drążku.
4. Przy podnoszeniu (po wielu miesiącach) czegoś z podłogi, to albo na wysuniętej sporo do przodu jednej nodze (wtedy odcinek lędźwiowy jest mocno odciążony), albo z pod krocza.
5. Zapewnić podaż substancji koniecznych organizmowi do regeneracji kości i stawów. Czyli urozmaicona dieta oraz naświetlanie słońcem (głównie wiosną i latem) bez kremów w południe, krótko ale jak najczęściej [zawczasu należy naładować się beta karotenem (pijąc marchewki) i innymi antyoksydantami z kwaśnych owoców]. Zastępczo (jesienią, wiosną) można sobie trochę suplementować wit. D, duża dawka wit. D w kroplach rzędu 200 000 IU kilka razy na porę roku da pewien efekt przeciwzapalny, ale jest ryzyko skutków ubocznych podawania takich sporych kopów
Generalnie mam aktywny tryb życia, spacery, bieganie, siłownia. Zawsze odpowiednia rozgrzewka, pilnowanie witamin, a tutaj coś takiego mi się trafia.
Podejrzewam, że to przez starą kontuzję, której kiedyś nie doleczyłem.
Trzeba wrócić do podstaw najwyraźniej.
Dziękuje