Wpis z mikrobloga

Po prostu niektórzy mają ból dupy, że Ci których nie stać mają te same zabawki co oni.

@Bardak: ale tutaj nie ma filozofii, jak kogoś nie stać to i z ratami stać nie będzie. Przecież można było sobie odłożyć kasę i kupić za gotówkę
  • Odpowiedz
@pogop ja lubię allegro pay bo wtedy mi łatwiej trackowac ile miesięcznie wydaję na allegro. Bo jak wołają o pieniądze to zawsze spłacam całość i w ten sposób mam na koncie tylko 12 transakcji z allegro rocznie. A tak mialem jakieś bliki po 50zl i ciężko mi było potem wykryć co dokładnie kupiłem te 3 miesiące temu a tak to ładnie wypisane w mailu za co zapłaciłem przy spłacie
  • Odpowiedz
allegro pay to zło

@potato44: zależy jak się na to spojrzy. Za wszystkie zakupy na allegro, nawet pierdoły za 45 zł, płacę allegro pay. Ma to tę zajebistą zaletę, że jeśli coś mi się nie podoba to robię zwrot i potem nie spinam się, że sprzedający trzyma moje pieniądze tygodniami, bo trzyma hajs allegro a nie mój ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jak z zakupem jest wszystko ok,
  • Odpowiedz
Bardziej o to tutaj chodzi, że dużo ludzi nie potrafi się kontrolować.

@SpokojnyPan: Niby tak, ale co może kolejne regulacje dawać? Bezsensu. Dla mnie to jest wygodne bo liczę się z zagrożeniami i nie biorę pod korek, tylko jak sobie telefon zmienię i mam 10 rat to nic innego nie biorę, nie mam takiej potrzeby, ale rozumiem zagrożenie.

Tylko tutaj wykopki wszystkich rzucają do jednego worka. Mógłbym kupić za gotówkę, ale
  • Odpowiedz
@potato44: To nie allegro pay jest złe tylko ty nie potrafisz gospodarować pieniądzem. Ja często z tego korzystam kupując narzędzia do pracy. Pracę wykonam i gdy wezmę za to wynagrodzenie spłacam allegro. Nie muszę kupować za swoje.
  • Odpowiedz
wydaje wam się, że wydajecie mniej niż w rzeczywistości,

@zyd_z_pasji: nie, wiem że wydaje tyle samo tylko rozkłada mi się to w czasie, ale rozumiem że nie wszyscy tak mają.

nie ma już na 3 jest maksymalnie x2 na 0%

@Uuroboros: a to nie wiedziałem nawet, dawno nic nie brałem, ale czasami przy niektórych produktach można na więcej z tego co mi się wydaje.
  • Odpowiedz
Masz kasę na całość ale bierzesz sobie raty. A kwotę wpłacasz na oszczędnościowkę. Oszczędnościowka Ci delikatnie mnoży kasę, a Ty płacisz i tak tyle samo jak byś kupił od razu.

Mimo, że to są grosze to nadal to darmowa kasa. Pomnożyć to przez ileś tam i wyjdzie że miesięcznie na ratach 0% oszczędzasz 100-200zl

@Tyrande: najlepsze konto oszczędnościowe ma jakieś 7%. czyli miesięcznie po odjęciu belki to jakieś 0,48%. czyli żeby
  • Odpowiedz
@MamCieNaHita: to jest odniesienie do bogatszych mireczkow, bo każdy zarabia 15k. Ja zarabiam marne 4k. Ale mam na koncie odlozone 10k na łóżko oraz na semestr studiów. Łóżko ponad 5k wzięte na raty 0%, studia płacone semestrami. Z konta malutko ubywa, bo przecież co miesiąc wypłata i w miarę się pokrywa i wychodzę na 0. Co miesiąc mam za darmo jakieś 50zl i to po odliczeniu belki. Wiem, że mało, ale
  • Odpowiedz