Wpis z mikrobloga

Wątróbka do rozpracowania. Jakieś rady, tipy, doświadczenia? Może w sous vide?
Zastanawiam się nad krojeniem, może jakąś marynatą żeby trochę ożywić smak? Jaka obróbka? Zapraszam do dyskusji i zróbmy kompendium.

#gotujzwykopem #gotowanie #podroby
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Misiek636r: przecież kluczowe pytanie brzmi z jakiego zwierzaka ta wątroba. Niektórych nie ruszę bez wymoczenia w mleku. Inne tylko na słodko. Jedne smażone, drugie duszone i siekane, trzecie marynowane, czwarte pieczone i starte na pastę.
  • Odpowiedz
@Misiek636r: Nie, wątroba to nie jest mięsień, składa się w większości z hepatocytów.
Co do wątróbek z różnych zwierząt, różnią się one miękkością i stężeniem smaku "wątróbkowego".
Patrząc od tych najmniej wątróbkowych mamy:
- jagnięcą
- drobiową
  • Odpowiedz
@Misiek636r a co tu chcesz za tipy? Ogólnie wrzucasz na patelnię oprószone w mące i smażysz co to chcesz ożywiać jak wątróbka ma swój mocny niepowtarzalny smak? Ja drobiowej nie kroję , wieprzową w grube paski. Polecam patelnię z pokrywką i tyle. A i oczywiście z cebulką.
  • Odpowiedz