Wpis z mikrobloga

Mirki, naszła mnie taka zagwozdka: czy w tym miejscu (mniej więcej w miejscu napisu "gen."), jadąc od północy na południe, w miejscu w którym pojawia się pas do skrętu w lewo, obowiązuje jazda na suwak? Jadąc od północy, aż do tego miejsca w którym pojawia się ten pas, obok siebie mieszczą się dwa pojazdy. Oczywiście mam na myśli sytuację spowolnienia ruchu etc.

#prawojazdy #wroclaw
Xamil - Mirki, naszła mnie taka zagwozdka: czy w tym miejscu (mniej więcej w miejscu ...

źródło: temp_file246737101377858391

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@jestemtunew Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi. Qashqai się mieści, więc clio gdyby chciało też by się zmieściło. Zresztą chwilę wcześniej przy tej samej szerokości masz tam wydzielone pasy
  • Odpowiedz
@Xamil

@jestemtunew Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi.

Qashqai sie miesci bo pewnie nie ma nic z prawej
  • Odpowiedz
@Xamil: jak się mieszczą dwa auta to obowiązuje, a jak się nie mieszczą to nie. Tak to zaprojektowano ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nikt ci nie odpowie na to pytanie dobrze xD
  • Odpowiedz
@Xamil Polecam się przejechać tam czymkolwiek co ma chociaż ciut powyżej 2 metrów szerokości i spróbować pojechać równo obok drugiego auta które nie jest Clio / inna A/ B segmentem.

Tam jest za wasko na dwa auta przy pełnym ruchu.

Nie ma żadnego suwaka tylko są cwaniaki które chcą ominąć korek i wjeżdżają na prawy pas.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jestemtunew wydzielono tam dwa pasy, które dochodzą do skrzyżowania z komuny, z obu można jechać prosto. Co się w tym momencie dzieje? Lewy zanika? Ale w sumie dlaczego lewy a nie prawy? Tak czy inaczej w takim razie to w tym momencie, od skrzyżowania być może powinna być jazda na suwak. Jest to jakaś odpowiedź, chociaż osobiście się z nią nie zgadzam, to gdyby taki był zamysł projektanta, to dawno byłoby
  • Odpowiedz
@Xamil miej pretensje do projektanta a nie do mnie. Remontowali ja jakos w 2012. Wtedy o jezdzie na suwak nie bylo nawet wspomnienia.
Na grunwaldzkim wchodzi tramwaj z autem. Nietrafne porownanie kompletnie. Na Pulaskiego nie wejda dwa auta i nie ma dwoch pasow. Powiem Ci ze gdyby mozna bylo wydzielic to juz dawno by to zrobili. Pewnie ogranicza ich mimimalna szerokosc pasa.
Zawsze mozesz napisac maila do drogowki we Wroclawiu ze
  • Odpowiedz
może jednak ktoś mądrzejszy biegły w PORD

@Xamil: mogę się założyć, że nikt piszący prawo nie założył, że aż taki kretyn zostanie projektantem dróg ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
no to po co używasz tej klawiatury? Naprawdę, udział w tej dyskusji nie jest obowiązkowy, nikt tego nie sprawdza.

@Xamil: Bo odpowiadasz jakby prawo w tym kraju było dopracowane i wszystko działało zgodnie z nim. Jeździsz tam? No to chyba wiesz, że dwa szersze auta tam się nie mieszczą.
Poza tym przepis o jeździe na suwak stosuje się jak kończy się pas, tutaj pas się nie kończy.

Tam można by było mówić o jeździe na suwak jakby lewy pas się kończył i dopiero za jakimś słupkiem był skręt w lewo. No, tylko że tam tak
  • Odpowiedz
@Xamil Moim zdaniem obowiązuje. Nie zgodzę się raz z @jestemtunew i @Darth_Gohan, że 5m to za mało na dwa auta. Jak auto, nie ważne czy Clio, czy Sprinter będzie jechać 50 cm od krawężnika do się drugi nie zmieści, ale to nie jest tego ile tam jest pasów. Przecież ostatnio jakiś miras marudził, że przez azyla po Zaporoskiej nie da się już środkiem jechać. Ludzie nie wiedzą, że
  • Odpowiedz
@Viking- ale tam nie ma 5 metrow... 5.20 masz na szerszym fragmencie i dlatego wydzielili dwa pasy (minimalna szerokosc wydzielonego pasa to 2.5m).
Zeby byly dwa pasy ruchu (niewydzielone) to musza sie swobodnie poruszac dwa rzedy aut. Tam swobodnie nie poruszaja sie dwa rzedy bo drugi rzad najezdza na linie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Viking- @jestemtunew wg pomiarów z Geoportalu na szerszym odcinku jezdnia ma 11 metrów, a na interesującym nas węższym 10 metrów, czyli dokładnie po 5.
Nie można wydzielić pasów ruchu, co nie znaczy, że ich tam nie ma zgodnie z PORD. Dokładnie analogiczna sytuacja jest na Moście Grunwaldzkim - nie można tam zgodnie z przepisami wydzielić znakami poziomymi dwóch pasów ruchu bo środkowy jest dla tramwajów co wymusza odpowiednią skrajnię, ale
  • Odpowiedz
@Viking-: Stary ja wiem, że Ty:
a) przez progi na Świdnickiej to przelatujesz bo to nie progi
b) w każdym wąskim miejscu się zmieścisz
c) generalnie jesteś kierowca rajdowca i wszystko robisz dobrze, a cała reszta nie umie jeździć

Tylko weź mi spójrz na to zdjęcie i powiedz że faktycznie tutaj jest miejsca na czołg
Darth_Gohan - @Viking-: Stary ja wiem, że Ty:
a) przez progi na Świdnickiej to przela...

źródło: a1

Pobierz
  • Odpowiedz
@Xamil powtarzam Ci ze nie ma tam 5 metrow... Na szerszym masz 5.20. Zostalo to zmierzone przez Wroclawska. Jeszcze przed chwila twierdziles ze szerokosc na obu fragmentach jest taka sama. Nie ma tam dwoch pasow ruchu (niewydzielonych) bo nie zmieszcza sie dwa rzedy aut. Nie wiem jak Ci to wytlumaczyc inaczej. Idz - wez metrowke i zmierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jestemtunew pisałem, że jest tak samo, ale napisaliście, że jest szerzej, więc sprawdziłem i faktycznie macie rację w tym zakresie, więc już tak nie piszę.
Nawet jeżeli uznamy, że tam jest po np. 4,70 (odjąłem metr z Geoportalu od pomiarów Wrocławskiej szerszego fragmentu) to daje nam to po 2,35.
Skoro zgodnie z rozporządzeniem, droga kategorii D może mieć wydzielone pasy ruchu po 2,25, to dlaczego miałyby nie móc istnieć niewydzielone znakami
  • Odpowiedz