Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Pomijając kwestię tego czy #kredyt0procent #mieszkanienastart #nastart jest zły czy dobry KO znowu pokazało jak głęboko w dupie ma ludzi zatrudnionych na UOP. Chodzą słuchy, że dochód do limitów dla ludzi z własną działalnością na popularnym teraz ryczałcie będzie wyliczany z podobnej tabelki https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WMP20230000775/O/M20230775.pdf która zostanie opublikowana w sierpniu tego roku. Z tej tabelki wynika, że taki programista20k udający działalność w celach optymalizacji podatkowej gdzie realnie na rękę zostaje mu prawie 16k zł będzie łapał się w limit zarobków 7k netto i normalnie będzie mógł wziąć kredyt z pełnymi dopłatami. Jeśli chodzi o singla. Przy parze i dzieciach to już sky is the limit i tam już wchodzą faktury po 30/40k i realny dochód na rękę po ponad 20k. W tym czasie ktoś zarabiający 15k na uop nie dość że wchodzi w próg 32% podatku to jeszcze nie łapię się już na kredyt. Takiego wyleszczenia ludzi na uop już dawno nie widziałem. Jeśli to będzie tak wyglądać to po prostu nie będzie j-----e tylko realny g---t na tych ludziach i niszczenie im anusa. Ja sam również pracuję przez działalność, ale widzę jakie to jest niesprawiedliwe dla ludzi na uop taka sytuacja. Jeszcze teraz wchodzi uproszczenie składki zdrowotnej i wakacje zusowskie dla działalności. UOP już od dawna powyżej pewnych zarobków nie ma prawa bytu a ten kredyt 0 procent do tylko gwóźdź do trumny dla uopiarzy którzy zarabiają więcej, a z różnych względów nie mogą przejść na działalność.

Ludzie na UOP z zarobkami powyżej 10k brutto teraz:
zeszyt-w-kratke - #nieruchomosci 

Pomijając kwestię tego czy #kredyt0procent #mieszk...

źródło: flat,750x,075,f-pad,750x1000,f8f8f8

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nic nowego. UoP w tym kraju to śmieciówka. Każdy rozsądny człowiek jest na B2B lub dąży do niego.

@Yuri_Yslin: uop mam wrażenie że jest dla ludzi którzy jedyne po co żyją to tyle żeby przejść na emeryturę i dopiero wtedy zacząć normalne życie XD bo jedyne co dobre z uopu jest to składki na zus i potem wysoka emerytura przynajmniej obecnie a jak to będzie w przyszłości to nie wiadomo
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: mnie ciekawi jaki będzie udział rynku wtórnego w transakcjach finansowanych tym kredytem. Wydaje się ze może to być p---------e ciężkie znaleźć mieszkanie i dogadać sie ze sprzedającym na próbę dostania jednego z 15k kwartalnych kredytów. Deweloperka będzie tutaj logicznym wyborem, bo bierzesz mieszkanie "z półki" w odpowiednim momencie i pyklo albo nie...

generalnie wszystko jest tu p------e
  • Odpowiedz
"bo jedyne co dobre z uopu jest to składki na zus " TO ŻEŚ POJECHAŁ XD

@twojStaryJebqnany: xD chodziło mi o to że jednak obecnie ludzie którzy pracowali całe życie na uop to mają dość spore emerytury w tej chwili. Może dość nie fortunnie to ubrałem w słowa XD
  • Odpowiedz
@onomatopejusz: a jaki system może funkcjonować w warunkach malejącej liczby mieszkańców? Jedynie oparty inwestowanie poza Polską, ale radzę sprawdzić, jak dużo trzeba inwestować, aby po 65 roku moc wypłacać sobie chociaż 3-4k na dzisiejsze. Powodzenia xD
  • Odpowiedz
a jaki system może funkcjonować w warunkach malejącej liczby mieszkańców?

@Sabarolus: brak systemu emerytalnego, brak emerytury i wprowadzenie gwarantowanego dochodu podstawowego i wtedy emeryt żyje za dochód podstawowy albo jeszcze coś tam sobie dorabia. Nie wiem jak inaczej można ten problem rozwiązać.
  • Odpowiedz
wprowadzenie gwarantowanego dochodu podstawowego i wtedy emeryt żyje za dochód podstawowy albo jeszcze coś tam sobie dorabia. Nie wiem jak inaczej można ten problem rozwiązać.

@zeszyt-w-kratke: ale pieniądze wypłacane w ramach dochodu podstawowego mają wartośc bo ichwartość jest nadawana przez pracę pozostałych osób i output generowany przez całą gospodarkę. W sytuacji ciągłego spadku ludności i związanego z tym osuwania się gospodarczego te pieniądze przestaną mieć w pewnym momencie wartość
  • Odpowiedz
W sytuacji ciągłego spadku ludności i związanego z tym osuwania się gospodarczego te pieniądze przestaną mieć w pewnym momencie wartość

@Sabarolus: masz rację to również jest skorelowane z liczbą osób pracujących. Nie mam innego rozwiązania, może aktywizacja do pracy osób starszych na przykład ułatwienie pracy w nie pełnym wymiarze godzin i jakieś dodatki do zatrudnienia emeryta do pracy.
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: uop w Polsce nie daje zupelnie nic, pracownika w----------z w tydzień. A na zachodzie? Musisz dac 3 upomnienia, zaproponowac plan naprawczy, udowodnic ze sie go spelnilo badz nie, no ogólnie jestes kryty z kazdej strony jak juz masz umowę. A w polsce jak w lesie, to pracownik ma udowadniac swoje racje przed sadem pracy ze go w------i bez podstawie, w europie na pracodawcy ciazy obowiązek udowodnienia c-----o wykonywanej pracy
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: jeszcze zeby na uopie byl progresywny ale taki oparty o indeks, ze tam zalozmy wzrosla placa minimalna to 32% wiecej placisz tam po 18*placa minimalna czy coś a najpierw bylo 86k potem zrobili 120 ale nie zrobilo to roznicy bo k---a d------i zus pisowcy xDDD nie no tylko b2b
  • Odpowiedz
jeszcze zeby na uopie byl progresywny ale taki oparty o indeks, ze tam zalozmy wzrosla placa minimalna to 32% wiecej placisz tam po 18*placa minimalna czy coś a najpierw bylo 86k potem zrobili 120 ale nie zrobilo to roznicy bo k---a d------i zus pisowcy xDDD nie no tylko b2b

@umcumcumcbejbe: drugi próg podatkowy powinien być ustawiony jako krotność płacy minimalnej tak jak napisałeś moim zdaniem drugi próg podatkowy to 48*płaca
  • Odpowiedz