Wpis z mikrobloga

Jak by nie narzekać na ceny nieruchomości to w ostatnim czasie wynajem mocno staniał. Przynajmniej w #lodz oraz #poznan których to oferty przeglądałem najwięcej. Jeszcze niedawno trudno było coś znaleźć w rozsądnej cenie, teraz zdarzają się oferty (i jest ich niemało) gdzie za 1400-1500zł miesięcznie masz wszystko w kawalerce. Czym to jest nagle spowodowane? Zauważyliście coś podobnego?

#nieruchomosci
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zanzi: U mnie nic nie staniało, dalej tak samo kroje najemców. Chyba nawet im podniosę bo coś często się chwalą że gdzieś na wakacjach byli, czyli ich stać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zanzi: 3 główne czynniki. BK2% ok. 100k bezpiecznych kredytów. Ukraińcy już masowo nie przyjeżdzają a wręcz wyjeżdżają. W 2022/2023 ponad 200k mieszkań wybudowano. W 2024 i 2025 też będzie po 200k rokrocznie. Jakby dali kredyt 0% to pewnie by była "2 tura" ludzi co poszli by na swoje w podobnej wielkości co BK2%.
  • Odpowiedz
Czyli dla wynajmujących szykują się żniwa. Celne podsumowanie panie acpiorundc

@zanzi: widziałeś tą stronę? https://olxdata.azurewebsites.net/top%206/mieszkania

I sobie przejdź na dół. Kliknij kalendarz wydarzeń. W najmie też jest bezwładność. Ludzie zazwyczaj wynajmowali na 1 rok. Większość umów kończy się w wakacje ( rok studencki ) to będzie prawdziwy sprawdziań czy będą żniwa czy nie. Ogólnie wychodzi, ze tak. Są 2 czynniki, które mogą przechylić w 2 strony problem nieruchomości. Jeżeli Ukraina
acpiorundc - >Czyli dla wynajmujących szykują się żniwa. Celne podsumowanie panie acp...

źródło: Zrzut ekranu 2024-04-5 o 21.41.46

Pobierz
  • Odpowiedz
@zanzi: to jest "nieodwracalny trend" wynikający z demografii i niechęci ludzi do posiadania. Wkrótce jak wszyscy będą chcieli wynajmować to ten trend się "jeszcze bardziej pogłębi". "Reguły rynku" - gdy czegoś jest mało to tanieje, gdy jest na coś duży popyt to tanieje. Taka nowa ekonomia
  • Odpowiedz
thx za linka nie znałem tej strony, sobie będę sprawdzał

@zanzi: tam na górze masz wybór miast tutaj jest TOP6, wybierz sobie dla miasta które chcesz a są te główne.
  • Odpowiedz
@zanzi: masz rację nie wszyscy są rozsądni. Co jednak nie oznacza, że wynajem jest lepszy od kupna i odwrotnie. Spójrz na kraje zachodu, jak dużym problemem jest wynajem mieszkania. Jeśli rzeczywiście spełnią się zapowiedzi REIT-ów to ja nie wróżę dobrze obywatelom w dłuższej perspektywie. Ja byłem i trochę jestem po dwóch stronach tzn jestem właścicielem nieruchomości, byłem w pewnym okresie najemcą nieruchomości mieszkaniowej mimo posiadania własnej i obecnie jestem najemcą
  • Odpowiedz
  • 0
@stopy-kanadyjka: ale ja nie neguję że kredyt się bardziej opłaca w dłuższej perspektywie tylko patrzę pod kątem tego na co mnie obecnei stać i że fajnie że troche spadło albo ofert najmu przybyło w dobrych cenach xd
  • Odpowiedz
masz rację nie wszyscy są rozsądni. Co jednak nie oznacza, że wynajem jest lepszy od kupna i odwrotnie. Spójrz na kraje zachodu, jak dużym problemem jest wynajem mieszkania. Jeśli rzeczywiście spełnią się zapowiedzi REIT-ów to ja nie wróżę dobrze obywatelom w dłuższej perspektywie.

@stopy-kanadyjka: @zanzi co do zasady zawsze /prawie zawsze warto iść na swoje. Dzisiaj w tej chwili nie wiem czy aż tak jest warto. Bo wzięcie w
  • Odpowiedz