Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta
#nfz

Jest ktoś w stanie powiedzieć mi z jakiej paki mam ubezpieczenie?
Rodzice wyjechali za granicę, nie jestem podpięta pod nich, jeszcze nie ogarnęli papierologii z tym związanej (mama też już nie jest podpięta pod polski NFZ)
Wiec chcąc nie chcąc ubezpieczenie mi wygasło (sprawdzałam na ikp oraz teściowa pielęgniarka w systemie- ubezpieczenia brak).

Ostatnio dostałam telefon od teściowej, że w systemie świece się na zielono i faktycznie w ipk nagle zaczęło pokazywać mi, że mam dostępne świadczenia NFZ.

Mama papierologii dalej nie ogarnęła
Ale jak zadzwoniłam do niej aby sprawdziła ipk to okazało się że również ma XD?? I to te polskie NFZ

Chciałam ogarnąć ubezpieczenie na uczelni, ale z racji tego, że mam świadczenia z innego tytułu to zwyczajnie nie mogę.
Macie jakiś pomysł co tu się zadziało? Bo ja totalnie nie ogarniam, a nie chciałabym aby losowego dnia zniknęło, gdy nie będę o tym wiedziała
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FalkyFox: Ile masz lat? Ja tak miałem, dopóki nie skończyłem 26 lat, nie studiowałem już, minęły 4 miesiące okresu po studiach więc powonieniem mieć na czerwono, jednak byłem na zielono cały czas. Z dniem skończenia 26 lat naprawiło się magicznie XD I wskoczyło mi czerwono.
  • Odpowiedz
@FalkyFox: Jak nie ? Przecież napisałem do 26 roku też byłem na zielono mimo że nie powinienem być, bo nie byłem ubezpieczony nigdzie ani pod nikogo podpięty.
  • Odpowiedz
  • 0
@lentilek a, sorki xD przeczytałam ogarniając coś w pracy i mozg nie załapał
To też dziwne bo jednocześnie moja mama zaczęła się świecić na zielono, a też ubezpieczenia nie powinna mieć
  • Odpowiedz
@FalkyFox: Ale jak nie masz nigdzie ubezpieczenia, to pracodawca ma obowiązek placić za ciebie. Musisz zerwać umowę, iść na uczelnię aby cię ubezpieczyli i wrócić do pracodawcy i wtedy brutto to netto będzie dla ciebie
  • Odpowiedz