Aktywne Wpisy
kitty-cat +21
Nie mogę spać. Budzę się w okolicy 1-2 ale idzie zasnąć, potem 3-4 i zaczyna się problem no i znowu przed 5 i już ciężko jest zasnąć.
I tak co noc #!$%@?. Jestem notorycznie zmęczona, wręcz wyczerpana. Mam dość. (╥﹏╥)
#zalesie #spanie #bezsennosc
I tak co noc #!$%@?. Jestem notorycznie zmęczona, wręcz wyczerpana. Mam dość. (╥﹏╥)
#zalesie #spanie #bezsennosc
noipmezc +10
wstawiajcie swoje pierwsze smartfony. muj to htc desire z
Myślę o ETF
- w co dokładnie najlepiej ( Vanguard S&P500 (IE00BFMXXD54)?)
- w jakim czasie może być zwrot i zysk danej kwoty?
Myślę również o IKE.
- jest to bezpieczna forma w miarę, z tego co czytałem, 20 000 zł rocznie odkładać. Czy to się w coś inwestuje czy tylko "wrzuca" te pieniądze?
Co sądzicie, to są moje pierwsze inwestycje i po prostu się zastanawiam jak ruszyć, dzięki za każdą radę! #etf #gielda #ike
Co do etf to podchodzisz od drugiej strony. Najpierw wybierasz horyzont inwestycyjny oraz ryzyko, a dopiero później instrument, w który inwestujesz.
Musisz sobie zadać trochę pytań, w jakim celu inwestujesz, w jakim okresie i jakie dopuszczasz ryzyko.
I powiedzmy teraz kupuję za 9 000 zł - jaka jest realna wartość takiej monety, jak to obliczyc? W przyszłosci ta wartość nie pójdzie w dół?
https://allegro.pl/oferta/zlota-moneta-australijski-kangur-1-uncja-czystego-zlota-15307070190
https://allegro.pl/oferta/krugerrand-1-10-uncji-zlota-2022-14098403251
Dla krótkiego czasu inwestycji poleca się niewielka zmienność bo możesz chcieć wypłacić jak akurat będzie dołek -40%. Dla długiego czasu nie ma to aż takiego znaczenia bo się uśrednia.
Pewnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ja zapytam jeszcze inaczej. Inwestowałes kiedyś? Skąd wziąłeś tego konkretnego etfa? W tym roku na xtb wejdzie IKE, warto poczekać. Do tego czasu załóż sobie xtb jeśli nie masz i się tym pobaw
@piotrek11x: inwestomat eu -> zacznij tutaj
Bez tego bym w nic nie wchodził.
Dodatkowo fizyczne złoto to albo sobie odpuść albo ogranicz do małej części portfela. Złoto ma wysokie marże, nie daje dywidend i na jego kursie wcale szału nie ma jeśli chodzi o wzrosty w porównaniu z inflacją. Jak pokazały czasy covid, nie stabilizuje też portfela za bardzo. Więc jak już byś w złoto
Rozumiem, że budżet domowy i poduszka bezpieczeństwa ogarnięta? Bo jeżeli nie to sobie kup "Finansowy Ninja" Szafrańskiego. ;)
Dobra po komentarzach nie widzę byś wiedział o co chodzi, postaram ci się zadać 3 pytania.
1. Czy akceptujesz utratę inwestycji?
2. Czy myślisz o rocznym inwestowaniu czy okresie 5-10 lat?
3. Czy chcesz zabezpieczyć swoje oszczędności przed inflacja?
Rozumiem, że Ty w obydwa ETF inwestujesz? Jest to twój duży procent inwestycji?
2) > kupuj wtedy na spot.
Co to oznacza?
3)
@piotrek11x: Ja wyolbrzymiłem. Nie ma inwestowania bez ryzyka i nie działa to tak, że kupisz aktywo X i zawsze będzie rosło. Tak to masz na lokacie, gdzie wartość nominalna rośnie. Nie wiadomo jaka będzie wartość złota za rok. Może
Jeżeli masz 25 lat to załóż sobie inwestowaniem do 35 roku życia, otworzysz wtedy swój sejf i się miło zaskoczysz. A na pewno nie stracisz.
Tutaj masz odpowiedź w (ad1.) Co ileś lat mamy eventy w gospodarce wzrosty/spadki raz na jakiś czas jest "flash crash". Średnio zakłada się, że taki SP500 rośnie od 3%-6%. Jednak jeżeli porównasz rok do roku