Wpis z mikrobloga

Hej, w co warto aktualnie w 2024 inwestować?

Myślę o ETF
- w co dokładnie najlepiej ( Vanguard S&P500 (IE00BFMXXD54)?)
- w jakim czasie może być zwrot i zysk danej kwoty?

Myślę również o IKE.
- jest to bezpieczna forma w miarę, z tego co czytałem, 20 000 zł rocznie odkładać. Czy to się w coś inwestuje czy tylko "wrzuca" te pieniądze?

Co sądzicie, to są moje pierwsze inwestycje i po prostu się zastanawiam jak ruszyć, dzięki za każdą radę! #etf #gielda #ike
  • 33
@piotrek11x: mylisz inwestycje z lokatą. Jak inwestujesz to ponosisz ryzyko a zysk możesz szacować dla danych z przeszłości takich jak średni wzrost w danym okresie oraz zmienność.
Dla krótkiego czasu inwestycji poleca się niewielka zmienność bo możesz chcieć wypłacić jak akurat będzie dołek -40%. Dla długiego czasu nie ma to aż takiego znaczenia bo się uśrednia.
@piotrek11x

W przyszłosci ta wartość nie pójdzie w dół?

Pewnie ( ͡º ͜ʖ͡º)

Ja zapytam jeszcze inaczej. Inwestowałes kiedyś? Skąd wziąłeś tego konkretnego etfa? W tym roku na xtb wejdzie IKE, warto poczekać. Do tego czasu załóż sobie xtb jeśli nie masz i się tym pobaw
po prostu się zastanawiam jak ruszyć

@piotrek11x: inwestomat eu -> zacznij tutaj

Bez tego bym w nic nie wchodził.

Dodatkowo fizyczne złoto to albo sobie odpuść albo ogranicz do małej części portfela. Złoto ma wysokie marże, nie daje dywidend i na jego kursie wcale szału nie ma jeśli chodzi o wzrosty w porównaniu z inflacją. Jak pokazały czasy covid, nie stabilizuje też portfela za bardzo. Więc jak już byś w złoto
@piotrek11x sami specjaliści xD.

Dobra po komentarzach nie widzę byś wiedział o co chodzi, postaram ci się zadać 3 pytania.

1. Czy akceptujesz utratę inwestycji?
2. Czy myślisz o rocznym inwestowaniu czy okresie 5-10 lat?
3. Czy chcesz zabezpieczyć swoje oszczędności przed inflacja?

Ad 1. Pamiętaj, że strata jak i zysk mogą wystąpić tak samo. SP500 może tak samo runąć jak jakiś "tuńczykPOL S.A". Ryzyko jest zawsze - czasem mniejsze czasem
@innv: Tak, zależy mi na długoterminowym inwestowaniu, mam 25 lat, więc trochę jeszcze życia przed sobą.

1) Długo terminowo: ETF: SP500, All world, Indie, złoto/srebro fizyczne, Bitcoin.

Jaki jest zarobek i jaki to jest długi termin przy ETF? Masz może jakiś filmik objaśniający tę kwestię, skąd pozyskałeś wiedzę?
Rozumiem, że Ty w obydwa ETF inwestujesz? Jest to twój duży procent inwestycji?

2) > kupuj wtedy na spot.
Co to oznacza?

3)
Może jestem zbyt głupi - ale nie zrozumiałem, poprzednik mówił, że kupując ją za 9 000 równie dobrze za rok może mieć wartość 2 000 zł, więc chyba jest to średnie zabezpieczenie?

@piotrek11x: Ja wyolbrzymiłem. Nie ma inwestowania bez ryzyka i nie działa to tak, że kupisz aktywo X i zawsze będzie rosło. Tak to masz na lokacie, gdzie wartość nominalna rośnie. Nie wiadomo jaka będzie wartość złota za rok. Może
@piotrek11x
Jeżeli masz 25 lat to załóż sobie inwestowaniem do 35 roku życia, otworzysz wtedy swój sejf i się miło zaskoczysz. A na pewno nie stracisz.

Jaki jest zarobek i jaki to jest długi termin przy ETF?

Tutaj masz odpowiedź w (ad1.) Co ileś lat mamy eventy w gospodarce wzrosty/spadki raz na jakiś czas jest "flash crash". Średnio zakłada się, że taki SP500 rośnie od 3%-6%. Jednak jeżeli porównasz rok do roku