Aktywne Wpisy
AyDeeKay +7
Wie ktoś jak zapobiegać parowaniu szyb po wejściu do auta? Rano przy lekkim przymrozku, po użyciu odmrażacza wchodzę do auta i w dosłownie minutę po wejściu mam całą szybę zaparowaną od wewnątrz, można to czymś załatwić żeby tak nie parowały? #motoryzacja #pytanie #samochody
Sark +15
Kto Waszym zdaniem naprawde zrobi porzadek z legalna i nielegalna imigracja?
- Pis 6.3% (157)
- Ko 29.3% (728)
- Kofederacja 42.6% (1059)
- Trzecia Droga 7.3% (181)
- Lewica 14.6% (363)
Powiedzmy żeby było trudniej - język jest nietypowy, powiedzmy jakiś Zig, Go, Rust, Haskell czy cokolwiek co nie jest C/C++.
- Test wyboru? Niby można ale nie ma pewności czy ktoś rozwiązuje go sam.
- Rozmowa techniczna - spoko, ale premiuje osoby wygadane, introwertycy mają handcap.
- Zadanko do zrobienia "w domu na ~5 minut~ / godzinka dwie" ( ͡° ͜ʖ ͡°) - niespecjalnie.
Oczywiście wiele zależy też od tego jaką chcecie mieć kompozycję w zespole, czy ekstrawertyków czy introwertyków, czy miks
W sumie zastanawiam się nad zebraniem plusów i minusów każdego rozwiązania:
1. Test: +zdalny +szybki -niejednoznaczny -potencjalni oszuści -pytania niełatwo dobrać (zwłaszcza skalujące się z poziomem)
2. Interview: +łatwiej dynamicznie skalować trudność pytań -czas -potencjalny stres dla kandydata -promowanie wygadanych ludzi
3. Zadanko: -trudno opracować zadanie dla embedded do zrobienia w krótkim czasie
#pracait
Da się wyczuć czy ktoś jest introwertykiem czy po prostu się nie zna. Ja akurat sprawdzam tylko pod
@Oo-oO: to też jest "handicap" w późniejszej pracy.
@kickli zgadza się, w wysokopoziomowym programowaniu mam wrażenie że jest łatwiej - można klepać algorytmy jeśli ktoś lubi - choć niezupełnie ma to przełożenie na faktyczną późniejszą pracę, można pytać o kolekcje - co imho powinno być podstawą, dobrym pytaniem dla juniora, ale pytaniem które powinno przynajmniej zdziwić seniora z wiedzą odpowiadającą stażowi.
Nie zrozumieliśmy się dlaczego podkreśliłem język - ale jeśli nie znasz specyfiki embedded to jasna sprawa czemu się nie zrozumieliśmy - pytania na interview o sam język, składnie czy bóg wie co, to jest jedna rzecz, również ok, ujdzie na stanowisko juniora. Miałem natomiast na myśli to, że w embedded stety albo niestety prym wiodą C/C++, spokojnie większość rynku, dlatego jest kilka koncepcji jeśli chodzi o rekrutacje w tych językach, mnie bardziej ciekawi podejście w
@pan_bogus: komunikacja przez jirę albo gerrita
Czy to dobre podejście czy złe, to myślę kwestia indywidualna i całego "culture fit", jak dana osoba pasuje do zespołu.
Natomiast to podejście zbliża się też nieco myśleniem o innych preferencjach, przykładowo ktoś może być skłonny premiować kobiety (lub odwrotnie), w przypadku zbliżonych kompetencji technicznych - jeśli zespół składa się głównie z facetów. O ile
@zarowka12: to chyba tylko wtedy jak pracujesz w jakimś outsourcingu albo software housie i masz project managera która ogarnia resztę roboty
- pair programming na rzeczywistym kodzie w firmie - sprawdza się do pewnego stopnia, ale imho tylko dla seniorów, i to takich którzy już ten język programowania znają.
@card_man: co rozumiesz przez homework w przypadku embedded? Dla różnych stanowisk junior/mid/senior, w jakim czasie?
- junior: zamrugaj diodami, napisz cośtam, zrób kilka commitów
@zarowka12: tylko nie gerrit
Abstrahując, gerrit był swego czasu dość przyjemny ;) teraz w dobie gh/gl (bb chyba już raczej padł) i przeforsowywania ich rozwiązań czeka nas pewnie w dłuższej perspektywie czasu jakiś monopol
Powiem szczerze, czasem nawet w rozmowie trudno sprawdzić te rzeczy; musisz polegać na swojej wiedzy i przede wszystkim na umiejętności czytania ludzi. Nie każda odpowiedź której się spodziewasz musi być poprawną, lub może inaczej - nie każda której się nie spodziewasz/oczekujesz musi być niepoprawną; zwłaszcza w pytaniach otwartych typu "co może pójść nie tak" czy "dlaczego to rozwiązanie może być problematyczne".
Takich typowych o własności protokołów staram się unikać, bo przecież to są rzeczy które łatwo można sprawdzić w necie, a po co ktoś ma pamiętać który protokół jak robi arbitraż lub czy go w ogóle nie ma. O ile może to są rzeczy które się po jakimś czasie zapamiętuje, to czy faktycznie chcemy sobie zaśmiecać pamięć takimi
Co do zadań, jakie możnaby zrobić to pisałem w poście wyżej. Mógłby być prosty klient mqtt, jakiś mock calla
@Oo-oO: Co? xd
Zadanie, na 2h mówisz. No ok, a jakieś konkrety? Tak dość ogólnikowo napisałeś, zadanie sprawdzające składnię... rozumiem że chodzi ci o składnię języka. Wyobraź sobie że rekrutujesz do swojego zespołu ;)