Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
krystekw2 +14
#motoryzacja #kredyt
Zastanawiam się nad kupnem Skody.
Samochód warty 118k. Zrobiłem kalkulację kredytu tradycyjnego z wpłatą 0% na 5 lat.
Jak widać na zdjęciu, nagle z 118k kwota kredytu wyszła 132k. Ubezpieczenie koło 4k - rozumiem, ale skąd reszta? Myślałem, że jest to kwestia prowizji ale korzystając z jakiegoś internetowego kalkulatora otrzymałem dokładną ratę (co do grosza) dopiero po wpisaniu 10k prowizji jako dodatkowej opłaty. Odsetki to jakieś 40k.
Z tego wychodzi,
Zastanawiam się nad kupnem Skody.
Samochód warty 118k. Zrobiłem kalkulację kredytu tradycyjnego z wpłatą 0% na 5 lat.
Jak widać na zdjęciu, nagle z 118k kwota kredytu wyszła 132k. Ubezpieczenie koło 4k - rozumiem, ale skąd reszta? Myślałem, że jest to kwestia prowizji ale korzystając z jakiegoś internetowego kalkulatora otrzymałem dokładną ratę (co do grosza) dopiero po wpisaniu 10k prowizji jako dodatkowej opłaty. Odsetki to jakieś 40k.
Z tego wychodzi,
Biedni pciembiorcy kompletnie nic nie dostają od państwa, jedynie:
- edukację dla siebie i swoich dzieci
- ochronę zdrowia
- zasiłki, renty, emerytury, pomoc dla niepełnosprawnych
- drogi, mosty, chodniki, transport publiczny
- infrastrukturę energetyczną
- możliwość życia w bezpiecznym kraju dzięki policji i wojsku
- możliwość zachowania życia lub majątku w razie pożaru
- służby ratownicze
- muzea, biblioteki, teatry i inne ośrodki kultury
- parki, rezerwaty,
- administrację, dzięki której w ogóle mogli swoją wielką jednoosobową firmę otworzyć
… i tysiące innych rzeczy, których na codzień nawet nie zauważamy, bo w naszym kraju stały się zupełnie normalne, przezroczyste, a są finansowane z podatków i ktoś te rzeczy wykonuje - chociażby posprząta chodnik, dzięki czemu pciembiorca nie potknie się o kupę śmieci w drodze do siedziby swojej JDG, tj. własnego mieszkania.
Ah ci niewdzięczni etaciarze, nie chcą sami łożyć na naszych pciembiorców.
#polska #bekazkonfederacji #bekazprawakow #podatki #jdg #mentzen #polityka
płacę podatki na to...
9% od dochodu mnie to kosztuje..
jaki k... zasiłek? emerytura z jdg?
płacę podatki i w paliwie...
przy dużo wyższych stawkach dla przedsiębiorcy
Każdy, kto może, zakłada firmę i ucieka na B2B, bo korzyść podatkowa jest olbrzymia już teraz. A po tych zmianach będzie jeszcze większa. Ale nie każdy może.
Na JDG oddajesz radykalnie mniej niż na UoP, a różnica pogłębia się z każdą kolejną zarobioną złotówką.
Równie dobrze można powiedzieć, że skoro przedsiębiorcy mają tak źle to czemu nie zamkną firmy i nie pójdą na etat?
@czerwonykomuch: *darcie #!$%@? w języku niemycia kuca*
@czerwonykomuch: ale to tylko finanse. UoP daje dużo benefitów w zamian za wyższe podatki.
UoP daje Prawo Pracy, zwolnienia, chorobowe, urlopy, stabilność zatrudnienia, odprawy, mniejsze ryzyko prawno-skarbowe, wyższa zdolność kredytowa, fundusze pracownicze, emerytury, wczasy pod gruszą, brak obciążeń administracyjno-księgowych itp, itd.
JDG daje więcej hajsu do łapy i większą elastyczność
To są zupełnie różne