Aktywne Wpisy
Mój syn właśnie został zawieszony w prawach ucznia i szczerze, nie mogę uwierzyć w powód. Podobno przyłapali go na 'praktykowaniu nekromancji' - chciałbym, żeby to był żart. Szkoła wpadła w panikę, kiedy odkryli, że robił jakieś małe 'rytuały' podczas przerw. On i jego koledzy czytali jakąś księgę zaklęć, którą znaleźli w internecie. Potem próbowali 'przywrócić do życia' klasowego chomika, który zmarł w zeszłym miesiącu. Jasne było trochę dziwnie widzieć to kółko, które
domkasromka +4
#hotelparadise tak trochę zejście z tematu. Które, akcje najbardziej zapadły wam w pamięć z poprzednich sezonów, zarówno te śmieszne jak i jakieś draki. Mi się właśnie przypomniał fastiwal płaczu w piątym sezonie jak Kuba zaczął płakać, a cała reszta za nim.
Jak to niby by miało się odbyć?
Że niby rządy Europy z XIX w przyjada do Afryki, założą szkoły i będa im oddawać z 80% tego co te firmy zarobia, a sobie zostawią co najwyżej na koszty i drobne pensje?
Jaka bardzo musi być naiwna wasza wizja świata?
A moze w ogóle nie powinniśmy tam jechac i niech sami kolejne 300-400 lat jakoś do tego dojdą?
Jak to miało wyglądac? Mieliśmy zawieź im maszyny, zostawić na plazy i s--------c?
Ja p------ę?
Nawet dziś w 2024 roku sporo tej pracy jest na standardach kolonialnych, gdzie zupełnie inne jest podejscie ludzi, mentalnośc, normy i łatwo takie firmy moga zostać zjechane przez opinię za wykorzystywanie np: dzieci.
A wy wierzycie, że np: 150 lat temu mogło to wyglądać lepiej niż dziś?
XDDDDDDDDDDDD
Nie mówiąc już o tym, że w tamtych krajach i bez Europy dzieci pracowały, bo nikt nie czekał aż 7 dzieci w rodzinie dojdzie do 18 roku życia XDDD
Jak wy k---a sobie wyobrażacie alternatywę dla XIX wieku, że cały zachód chce przepraszać za kolonializm?
Bo ja rozumiem, że można przepraszać, jak była w ogóle opcja zrobić to inaczej. No więc jak?
# wysryw #bekazlewactwa #kolonializm
@text: Jacy my? Kto był twoim przodkiem? Angielski lord?
@GULO666:
Dzizas, ale chodzi mi o generalna zasadę, a nie o to, że byli ludzie wykorzystywani w tym zgony. No były, myślisz, że będe zaprzeczał? XDDD
Powiem tobie więcej, w walkach o zasoby w Europie zginęło ok 50-100 mln osób w dwóch wojnach światowych (nazizm, komunizm). Inaczej to sobie nazywamy, ale przeciez wojny to co do zasady odmiana kolonializmu.
@text: A po co miałyby przyjeżdżać?
Do czego dojdą? Do bycia wyzyskiwanymi, grabionymi i rządzonymi
@srul2016: No czyli tak samo jak przy otwieraniu granic dla taniej sily roboczej, chetnie przyjezdzaja bo i tak zarobia wiecej niz by mogli u siebie, ale to oni maja wypracowywac jak najwiekszy zysk w kolchozie. Tu nigdy nie chodzi
@srul2016:
Ale dlaczego zakładasz, że to miałby być cel? To jest własnie jakaś lewacka naiwnośc, że to mogło się odbyć inaczej. Nie k---a, nawet w XXI w to się tak nie odbywa,a co dopiero w XIX.
Po drugie, tak czy inaczej te regiony poszły do przodu, bo wyobraź sobie, że by tam się absolutnie nic nie działo, gdzie by byli dziś?