Wpis z mikrobloga

Pytanie do kawiarzy: czy istnieją ekspresy do kawy z automatycznym rozpoznawaniem wielkości filiżanki, po prostu lejące nie konkretną ilość, a "do pełna", niezależnie od tego, co się podstawi?

#agd #kawa #ekspresdokawy
  • 18
  • Odpowiedz
  • 0
trzeba by podłączyć faceid do ekspresu ( ͡° ͜ʖ ͡°)


@Pan_Slon: po co faceid, wystarczy filiżankaid: zamontowana przy wylocie gównokamerka z doświetlaczem IR i niespecjalnie skomplikowana do zaimplementowania analiza obrazu wykrywająca obrys filiżanki i lejąca kawę "do pełna" (czy tam do potrzebnej ilości). Współczesne wypasione automaty z dotykowymi kolorowymi wyświetlaczami w roli pulpitu z pewnością mają już na pokładzie procesory kalibru STM32, spokojnie by takie zadanie
  • Odpowiedz
  • 2
@Pan_Slon: nie rozróżni filiżanki wyższej od niższej, musisz mieć choć dodatkową detekcję tego, na jakiej wysokości jest jej krawędź. I tak, da się to zrobić dodatkowym czujnikiem, ale wydaje mi się, że do seryjnej masowej produkcji kamerka i analiza obrazu byłaby najprostsza, bo to by był jeden zgrabny moduł, a nie pierdylion sensorów instalowanych na górze, po bokach i ój wie, gdzie jeszcze.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: a jak zaimplementujesz wyliczenie ilości wody izytej do zaparzania? No i kamera nad parujacym wrzątkiem też moze miec problemy.
  • Odpowiedz
  • 0
a jak zaimplementujesz wyliczenie ilości wody izytej do zaparzania?


@Rad-X: mając obrys filiżanki mogę oszacować wstępnie potrzebną ilość. Albo puścić sprawę na żywioł: lej, póki w obrazie nie zobaczysz, że lustro płynu zbliża się do krawędzi filiżanki.

No i kamera nad parujacym wrzątkiem też moze miec problemy.


@Rad-X: hermetyczność to nie problem, większym może być zaparowanie obiektywu, ale z tym można walczyć odpowiednio lokalizując kamerę (nie nad, a
  • Odpowiedz
nie rozróżni filiżanki wyższej od niższej


@Jarek_P: rozróżni, bo przecież zna czas zaparzania kawy i prędkość zbliżania się tafli.

Tylko że zabierasz się do tego od dupy strony, bo w ekspresach ciśnieniowych naczynie jest dobrane do konkretnej kawy, a nie kawa do naczynia.
W przelewowych byłoby to jak najbardziej do zrobienia, tylko w sumie po co, skoro i tak szybciej jest wziąć dzbanek i wlać do kubka.
  • Odpowiedz
  • 0
rozróżni, bo przecież zna czas zaparzania kawy i prędkość zbliżania się tafli.


@Trauma_Teddy: prędkość podnoszenia tafli faktycznie pozwoli wyliczyć średnicę filiżanki. Ale ta może być wyższa lub niższa. No i zostaje jeszcze kwestia czujnika. Ultradźwiękowy odpada, bo nie poradzi sobie z parą, musiałby być pomiar laserowy... nie wiem, czy analiza obrazu jednak nie jest tu najprostszym wyjściem, to obecnie technologicznie naprawdę nie jest żaden problem.

Tylko że zabierasz się do tego od dupy strony, bo w ekspresach ciśnieniowych naczynie jest dobrane do konkretnej kawy, a nie kawa do naczynia.

Możesz to obejść przez personalizowanie kaw i podpisanie ich
  • Odpowiedz
@Jarek_P: W przygotowaniu kawy masz parametry
- ilość ziaren
- ilość wody użytej do zaparzania
- ilość wody użytej do "dolania"

w połączeniu tego na końcu chcesz mieć określoną "moc kawy". No i to już jest bardziej złożone zagadnienie
w Twoim wypadku mogłoby to działać łatwo dla wspomnianego już ekspresu przelewowego, ale po co wtedy nie zaparzyć od razu całego dzbanka, a potem serwować już gotowy produkt z "nalewaka".
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: W przygotowaniu kawy masz parametry

- ilość ziaren

- ilość wody użytej do zaparzania

- ilość wody użytej do "dolania"


@Rad-X: tak, zgadza się. I to wszystko mogłoby być szacowane na podstawie obrazu
  • Odpowiedz
@Jarek_P: tak jak @Rad-X pisał - parzenie kawy to kilka zmiennych: ilość kawy, ilość wody, grubość mielenia i czas parzenia (oraz temperatura). Nie da się tym manipulować w takim stopniu żeby np. Lać 50 ml a zaraz potem 150 i mieć ten sam napój. Ekspres musiałby marnować ogromne ilości wody i kawy. Jedyny sens miałoby nalewanie z zaparzonego przelewu.
  • Odpowiedz
@jackill: @Jarek_P jeżeli chodzi o "nalewanie do pełna zawsze jakiegoś płynu" to najprościej byłoby przez opuszczanie 2 elektrod małego prądu i czekanie aż będzie "zwarcie". Tak jak czujniki antyprzelewowe
  • Odpowiedz
  • 0
Nie da się tym manipulować w takim stopniu żeby np. Lać 50 ml a zaraz potem 150 i mieć ten sam napój.


@jackill: dlaczego się nie da? A jeśli z góry w ustawieniach definiuję że średnia kawa to 150ml, a duża kawa to 220ml i wtedy to działa, to dlaczego nie może działać samo, po uprzednim oszacowaniu wielkości naczynia przez automatykę urządzenia?

najprościej byłoby przez opuszczanie 2 elektrod małego prądu i czekanie aż będzie
  • Odpowiedz
@Jarek_P: To też nie problem. Już dawno to wymyśliłem, ale dupa ze mnie, nie elektronik, więc temat wisi w limbo moich niespełnionych pomysłów ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jarek_P: na chłopski rozum łatwiej byłoby umieścić sensor od boku wykrywający wysokość naczynia i zaprogramować czujnik ultradźwiękowy przy wylewce by przerywał nalewanie 8 mm pod odczytaną wysokością ale wtedy możemy zrobić espresso do wiadra a chyba nie o to Ci chodzi. Najłatwiej byłoby zrobić myk z różnymi filiżankami i kubkami z nadrukiem kodu kreskowego by ekspres rozpoznawał wzór i wiedział ile i jakiej kawy nalać. Z drugiej strony czy zamawiałbyś
aarahon - @Jarek_P: na chłopski rozum łatwiej byłoby umieścić sensor od boku wykrywaj...

źródło: zzzzzzzzz2

Pobierz
  • Odpowiedz