Wpis z mikrobloga

Do ludzi którzy podniecają się tym, że Dania wprowadza pobór dla kobiet polecam poczytać o tym jak wygląda pobór w Danii, Finlandii czy Norwegii. To kraje których komunistyczne myślenie nie przeorało. Od młodych lat ludzi oswaja się z wojskiem, są robione inicjatywy takie jak dni armii, gdzie człowiek może zapoznać się z całą ofertą wojska, przechodzi egzaminy wstępne, sprawdza się co interesuje człowieka by jak najlepiej wykorzystać jego potencjał. Tam wojsko jest pokazane jako przygoda i współpraca.

U nas tymczasem mamy brak zaufania do elit politycznych, wojskowych, wojsko kojarzy się nam z PRL i straconym czasem. Zero inicjatywy od wojska do zachęcenia ludzi. Jak zapytacie znajomych/kolegów którzy byli na dobrowolnej to dowiecie się, że u nas nic się przez te lata w wojsku nie zmieniło.

Strzelanie? Od czasu do czasu bo amunicji nie ma. Siłownia na jednostce? W zależności od jednostki ale głównie tylko dla oficerów. Pododdziały "droniarzy" no ale w wojsku nie ma dronów... Brat pół roku już w wojsku i nawet granatu ćwiczebnego nie widział na oczy xD Nauka taktyki, poruszania się w terenie, cokolwiek? Dwa razy w lesie był marsz przez granaty dymne XD

Powodzenia tym którzy uważają, że sami się obronimy. Powodzenia tym którzy uważają, że pobór załatwi wszystkie nasze wewnątrz armijne problemy. My całą przebudowe armii powinniśmy zacząć od mentalności, zrobić cokolwiek by nie kojarzyła nam się z falą i komuną. A co dzisiaj słyszymy? Pułkownik Lewandowski na kanale "Historia Realna" nazywa tchórzami ludzi, którzy wprost mówią, że nie chcą walczyć. Fajna armia, fajnie zachęcacie.

Nasi rezerwiści wyglądają gorzej niż ruskie mobiki.

#rosja #ukraina #wojna #wojsko #wojskopolskie #obowiazkowecwiczeniawojskowe #polska
AusserKontrolle - Do ludzi którzy podniecają się tym, że Dania wprowadza pobór dla ko...

źródło: 62345ce3cd24f

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
@AusserKontrolle: Dokładnie, pisze podobnie w kontekście przywrócenia poboru w Polsce. Gówniane jednostki, gowniany sprzęt, gówniane perspektywy, brak jakiejś transparentności i możliwych ścieżek rozwoju jeśli chodzi o wojsko, a potem się dziwić że ludzie nie chcą mieć z tym nic wspólnego, bo często nie wiedzą na co się piszą, więc jak mają poświęcić swoje życie na coś takiego, jak nawet nie wiedzą czego się spodziewać? A spodziewać się mogą metalowego hełmu
  • Odpowiedz
My całą przebudowe armii powinniśmy zacząć od mentalności

@AusserKontrolle: może nie wiesz bo twój wpis brzmi jakbyś z armią miał do czynienia chyba 20 lat temu ale bardzo dużo się zmieniło. Jak ja byłem w woju granat w ręce trzymałem po dwóch tygodniach oraz wystrzelałem ok 10 pocisków a za karę bo coś zrypałem jeszcze 15 ślepaków i musiałem szukać łusek xD to w ciągu pierwszych dwóch tygodni było.
Szkolenie
  • Odpowiedz
@AusserKontrolle właśnie jestem na ćwiczeniach rezerwy i powiem tak... wydano nam używane buty i mundury, wkładek do butów nam nie dali i powiedzieli żeby kupić sobie w kantynie, ale oczywiście w kantynie ich nie ma ( ͡º ͜ʖ͡º).Kurtki dostaliśmy takie jak na zdjęciu. Jestem drugi dzień na jednosce i jak narazie żadnych ciekawych ćwiczeń nie było i już raczej nie będzie. O szczelnicy możemy sobie pomarzyć.
  • Odpowiedz
@AusserKontrolle no patrz że byłem na szkoleniu i mam odmienne doświadczenia niż twoja brat. Zajęć z taktyki sporo, strzelania też mieliśmy sporo (ale tego mogłoby być więcej, bo tego nigdy za wiele), były granaty ćwiczebne i szkolenie z pirotechniki na poligonie
  • Odpowiedz
@Little_Makak: zakładam, że jesteś kolejnym botem, ale niech stracę:
przeczytaj sobie. Teraz rozumiesz, dlaczego kupowanie sprzętu na kredyt nam nie pomoże?
Ja już trochę o tym słyszałem, wujek w radarach i kolega po WAT, który poddał się i rzucił wojo, siedzi teraz w IT.
Nawet nie trzeba wojny, wystarczy, że na fali paniki aktywują znów jakieś debilne pomysły typu obowiązkowe ćwiczenia i każdy z nas będzie skazany na znoszenie tego
  • Odpowiedz
@Uuroboros Tak? Kolega odszedł z zawodowego, więcej pocisków wystrzelał na jednym prywatnym posiedzeniu na strzelnicy, niż przez kilka lat służby XD
Nie licząc pobytu w natowskiej bazie na Sycylii, ale to się nie liczy.
  • Odpowiedz
Nie tylko granicę będą zamknięte, ale będzie też deportacja. Najlepiej uciekać z Europy

@Adkos: Wszystkie podpisane papierki o prawach człowieka będa nic nieznaczącymi świstkami w czasie wojny. A nie czekaj będa tylko dla... kobiet. Wojna to #pieklokobiet XD
  • Odpowiedz