Aktywne Wpisy
szcz33pan +1919
dziś podany był odczyt inflacji wg GUS Za maj:
2,5% r/r
0,1% m/m
10 dni temu RPP obradowała i pozostawiła stopy procentowe na niezmienionym poziomie - 5,75%
A jak tam nasz kebab z budy i inflacja na kebabie?
10 stycznia 2022 roku zamówiłem kebaba z lokalnej budy, to samo zrobiłem 9 grudnia 2022, a potem jakoś to poszło i zacząłem go brać co pół roku aby aktualizować dla mireczków indeks kebaba. To
2,5% r/r
0,1% m/m
10 dni temu RPP obradowała i pozostawiła stopy procentowe na niezmienionym poziomie - 5,75%
A jak tam nasz kebab z budy i inflacja na kebabie?
10 stycznia 2022 roku zamówiłem kebaba z lokalnej budy, to samo zrobiłem 9 grudnia 2022, a potem jakoś to poszło i zacząłem go brać co pół roku aby aktualizować dla mireczków indeks kebaba. To
WielkiNos +346
Nie no obczajcie to. Chłop wyszedł z domu i na własne oczy zobaczył jak mu jakiś pies zagryza gęsi na podwórku.
Psiarze: to na pewno nie piesek, piesek by tego na pewno nie zrobił.
#psiarze #bekazpodludzi #patologiazewsi
Psiarze: to na pewno nie piesek, piesek by tego na pewno nie zrobił.
#psiarze #bekazpodludzi #patologiazewsi
Marek Tulliusz Cyceron w swoim dziele „Brutus” opisuje wielu znakomitych rzymskich mówców. Jego opinie są wyjątkowo cenne dla historyków i badaczy, ponieważ pozwalają zgłębić epokę i wydarzenia tamtego okresu.
Jedna z tych opinii nie jest jednak szczególnie pochlebna. Dotyczy ona Kwintusa Sertoriusza, rzymskiego dowódcy i polityka, który padł ofiarą konfliktu pomiędzy Mariuszem a Sullą. Popierając pierwszego z wymienionych polityków, Sertoriusz musiał salwować się ucieczką do Hiszpanii, gdzie prowadził otwartą rebelię przeciwko rzymskiemu senatowi. Aż do swej tragicznej śmierci (został zasztyletowany przez własnych oficerów) nie uznał rządów Sulli i jego popleczników w Rzymie.
Cyceron nie był zbyt przyjazny wobec Sertoriusza, gdyż umieścił w swoim dziele taką oto opinię:
Ze wszystkich nieokrzesanych mówców, napuszonych deklamatorów, jakich znałem, mogę dodać prowincjuszy, najbardziej szorstkim i prostym w swoim stylu był Kwintus Sertoriusz.
Zastanawiać może fakt, gdzie i kiedy Marek Tulliusz Cyceron mógł usłyszeć Sertoriusza.
Zapewne Cyceron mógł go usłyszeć, gdy był bardzo młody, być może był jeszcze dzieckiem. Na pewno miało to miejsce zanim koleje losu rzuciły Sertoriusza do Hiszpanii i uczyniły z niego wroga republiki.
https://imperiumromanum.pl/ciekawostka/opinia-cycerona-na-temat-kunsztu-oratorskiego-sertoriusza/
#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #listaimperiumromanum #ciekawostkihistoryczne #ancientrome #wojsko #europa #swiat #militaria #venividivici #qualitycontent #archeologia
--------------------------------------------------------------------------------------
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na portalu, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie: https://imperiumromanum.pl/dotacje/
Treść została ukryta...