Kupiłem na tradingshenzen telefon, przeliczyłem ile mi to wyjdzie na polskie to kupilem. Według kursu euro w necie wyszło mi 3350 a teraz patrzę na bank i policzyli mi euro po 4,55... Skąd oni to wzięli? 200 zł różnicy, mogę się domagać zwrotu tej części?
Też pierwszy raz zamawiam cokolwiek w obcej walucie i zza granicy więc nie wiem jak to wygląda
Według kursu euro w necie wyszło mi 3350 a teraz patrzę na bank i policzyli mi euro po 4,55
@Lukiak: przecież bank nie przelicza po kursie podanym przez google, tylko własnym. Wymieniałeś kiedykolwiek pieniądze? Przecież nawet między kantorami są duże różnice.
@Lukiak: banki najczęściej biorą kurs z Visa i dodają swoją prowizję za przewalutowanie jeśli to nie jest konto walutowe. Wg tabeli opłat i prowizji. Zazwyczaj 4-5%. Więc wszystko się zgadza.
@Lukiak: Załóż sobie Revolut albo Cube do zakupów w obcej walucie. Karty są darmowe. Czasem tylko nie bierz kart walutowych od banków bo tam też mają złodziejskie kursy.
Też pierwszy raz zamawiam cokolwiek w obcej walucie i zza granicy więc nie wiem jak to wygląda
#smartfon #telefony #pytanie
@Lukiak: jak to banki z d--y xD większość banków tylko czeka na takie okazje i stosuje swój kurs z tabeli w takim przypadku.
@Lukiak: przecież bank nie przelicza po kursie podanym przez google, tylko własnym. Wymieniałeś kiedykolwiek pieniądze? Przecież nawet między kantorami są duże różnice.
@Lukiak: Ale z już wliczonym VAT-em? Bo jak nie, to jeszcze przy cleniu dojebią Ci VAT ¯\(ツ)/¯