Mam problem z dwoma bliźniaczymi aplikacjami, które nie chcą się odpalić tylko (na to wygląda) na moim telefonie. Nie widać nawet ekranu startowego tylko od razu jest powrót do ekranu głównego. Robiłem już wpis z prośbą o poradę i @zamknij_morde_waski polecił zrobić logcat. Obie apki wypluwają praktycznie to samo: EWPE SMART
@acpiorundc normalnie z GP. Dodam z wcześniejszego wpisu, że: - mój telefon to Galaxy S20+ - apki wcześniej działały na ori sofcie (Android 13) - przestały, kiedy wgrałem custom ROM bazujący na Androidzie 14 z Galaxy S21 - wszystkie, ale to wszystkie apki, nawet te wrażliwe na roota działają normalnie
@radziuxd: w google play były zmiany takie, że jak masz telefon x64 to po co ci biblioteki z x86? więc google play wycina niepotrzebne rzeczy. A tutaj wydaje mi się, że tak jakby google play zwrócił ci inną wersję niż naprawdę masz procesora przez co nie może znaleźć odpowiedniej wersji. Po zdekompilowaniu one są: ( screen). Masz 2 opcje na sprawdzenie tego zainstaluj wersję APK nie z google play lub
@acpiorundc wiesz co próbowałem takich myków, ściągałem jakieś dużo starsze wersje obu z nich i z każdą było dokładnie to samo. W dodatku u mojej różowej na S24 (więc też Android 14) apki działają bez problemu. Aczkolwiek z ciekawości zajrzałem w apk i są wszystkie. Chyba, że masz na myśli, że podczas instalacji coś się sypie.
Chociaż dobrze widzę, że nazywają się inaczej niż wskazuje to log? Czy zmieniają nazwę po
@zamknij_morde_waski jasne, że próbowałem, podglądam teraz w root explorerze, że ten plik "libjgcgg_64.so" po zmianie jego nazwy lub usunięciu pojawia się ponownie. Po wyczyszczeniu danych cały folder pustoszeje, a po pierwszym crashu też jest wszystko z powrotem tak samo.
@radziuxd: Szalony pomysł - a jakbyś dał tej appce uprawnienia roota? Zmierzam do tego że może on próbuje załadować tą libkę ale nie ma uprawnień? Albo dać szersze chmody dla tego pliku?
@zamknij_morde_waski wiesz co pisałem na XDA z autorem ROMa, że jest taki problem, poprosiłem, żeby zainstalował apkę i sprawdził - odesłał mi screena, że działa. Po tym podrzucił pomysł, że to może być wina uszkodzonego backupu, który przywracałem po świeżej instalacji. Teraz wywaliłem obie apki i szukam za pomocą RootExplorer czy gdzieś jeszcze nie siedzą jakieś foldery com.gree.*
@zamknij_morde_waski @acpiorundc chciałem się pochwalić, że udało mi się znaleźć rozwiązanie, chociaż ciężko to nazwać rozwiązaniem. Próbowałem instalować stare wersje jak mówiłem, ale nie aż tyle starsze. Musiałem dobrze poszukać i cofnąć się o 16 wersji do lipca 2023. Tym sposobem Ewpe Smart 1.16.0.5 oraz Gree+ 1.16.0.14 z lipca 2023 działają i są to ostatnie wersje, które mi się odpalają. Na szczęście nie różnią się praktycznie niczym od tych najnowszych,
@radziuxd: ja ma lipę, bo kupiłem nowy klimatyzator od gree i nie działa ze starymi apkami. Jeszcze pozmieniali coś ze istniejące integracje z np. OpenHAB też nie działają :/
@ToTrocheBardziejSkomplikowane: Ja mam Sinclair to bliźniaki, ale też mnie w-----a, po którejś akutalizacji softu w jednostkach w zeszłym roku straciłem funkcję automatycznego ruszania łopatami środek-góra i środek-dół. Nawet z pilota. Dno jak c--j, a jeszcze nic nie idzie się dogadać z nimi, tylko wszytko k---a każą przez montera, a monter ma w------e w to od marca.
Czyli Tobie też się nie uruchamiają te nowsze? Masz "dłubanego" Androida? Bo to nie
EWPE SMART
GREE+
Jakiś pomysł jaka jest przyczyna? Ja biorę się za googlowanie tego błędu.
Oczywiście logi są kapkę dłuższe, ale wkleiłem chyba to co najistotniejsze.
#android #androiddev #aplikacjemobilne #pytanie #pytaniedoeksperta
Dodam z wcześniejszego wpisu, że:
- mój telefon to Galaxy S20+
- apki wcześniej działały na ori sofcie (Android 13)
- przestały, kiedy wgrałem custom ROM bazujący na Androidzie 14 z Galaxy S21
- wszystkie, ale to wszystkie apki, nawet te wrażliwe na roota działają normalnie
Aczkolwiek z ciekawości zajrzałem w apk i są wszystkie.
Chyba, że masz na myśli, że podczas instalacji coś się sypie.
Chociaż dobrze widzę, że nazywają się inaczej niż wskazuje to log? Czy zmieniają nazwę po
/data/data/
to przecież dane aplikacji. Próbowałeś wyczyścić dane aplikacji?@radziuxd: Szalony pomysł - a jakbyś dał tej appce uprawnienia roota? Zmierzam do tego że może on próbuje załadować tą libkę ale nie ma uprawnień? Albo dać szersze chmody dla tego pliku?
Próbowałem instalować stare wersje jak mówiłem, ale nie aż tyle starsze. Musiałem dobrze poszukać i cofnąć się o 16 wersji do lipca 2023. Tym sposobem Ewpe Smart 1.16.0.5 oraz Gree+ 1.16.0.14 z lipca 2023 działają i są to ostatnie wersje, które mi się odpalają. Na szczęście nie różnią się praktycznie niczym od tych najnowszych,
Czyli Tobie też się nie uruchamiają te nowsze? Masz "dłubanego" Androida? Bo to nie