Wpis z mikrobloga

Jutro debata o CPK a w niej
Maciej Wilk największy fanboy CPK na twitterze
Tomasz Wróblewski naczelny Wprost w czasach gdy wybuchła afera podsłuchowa, po odejściu prezes Warsaw Enterprise Institute częsty gość i ekspert w #tvpis https://wyborcza.pl/7,75968,26507769,slawil-wolnosci-obywatelskie-i-wolny-rynek-dzis-jest-zolnierzem.html
Prof. Maciej Kruszyna inżynier profesor Politechniki Wrocławskiej
Robert Tomanek - od 2020 roku podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pracy i Technologii, wcześniej był z ramienia Dudy w KNF i w zarządach spółek węglowych.

No tak średnio z tymi ekspertami na pewno to będzie bardzo zażarty bój pomiędzy przeciwnikami i zwolennikami na pewno.

#cpk
#kanalzero
kwmaster - Jutro debata o CPK a w niej
Maciej Wilk największy fanboy CPK na twitterze...

źródło: GFrxByqWQAAZNZU

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kwmaster dodatkowo Wróblewskiego Duda ułaskawił w sprawie na grubą kasę (przy czym chyba faktycznie tam wyrok był z Dudy). Co do Wilka to nie mogę gościa znieść. Samozwańczy ekspert, który de facto jest ekspertem od lotnictwa czyli nieco lobbysta? Niezależnie od tego ten pan nawet chęć audytu i sporządzenie studium opłacalności traktuje jako zdradę i zamach na państwo. Brakuje frajera z DlaPieniędzy:D
  • Odpowiedz
@kwmaster: - Halo?? Sss.. sta.. stanoski...? W końcu udało mi się do ciebie dodzwonić...
- Witam
- Dzwonię do ciebie żeby ci powiedzieć że fajny masz kanał. Super chłopaki że się wam udało, hehe...
- Dzięki
- A kiedy jakiś odcinek z piłkom nożnom?
- Jutro nagram bo dzisiaj z Dudom
  • Odpowiedz
@kwmaster: Zwolennicy CPK to żenująca banda bez miligrama intelektu, nie dziwota że potrzebuję kółeczek wzajemnej adoracji. Nawet do debaty w TVP Info chociaż bylo 4 przeciwników to zaprosili błazna Wilka. Tu nawet jednego rywala nie chcą XD Marek Serafin i Loga Sowiński chyba z milion tekstów krytycznych o CPK nawalili, każdy naczelnego błazna gasi w sekundę.
O ile oczywiście mówimy o debacie eksperckiej. Bo na małe rozumki działa procepekowska argumentacja
  • Odpowiedz
@kwmaster: jako zwolennik CPK jestem trochę zniesmaczony zestawem ekspertów, bo chciałbym posłuchać rzetelnych przeciw argumentów. No ale szkoda po prostu tego nie obejrzę.
  • Odpowiedz
  • 1
@kwmaster nie ma tam mocnych przeciwników bo tacy się nie chcą brać udziału w debacie. Ciekawe dlaczego? Pewnie dlatego że taki projekt totalnie ma sens dla tak duże kraju jak Polska który nie ma dużego lotniska. Co udowadniają kraje biedniejsze i mniej zaludnione od Polski a budują huby
  • Odpowiedz
@kwmaster wilk wczoraj był w radio zet i mnie ogólnie przekonał. Podawał konkretne liczby, statystyki, żadnego politycznego p---------a tylko suche fakty. Ciekawostka sam port bez kolei jeśli zaczniemy go budować tak naprawdę od ręki będzie nas kosztował około 6 mld resta to wkład inwestycyjny dwóch funduszy oraz kredyt na kilkanaście lub kilkadziesiąt lat. Sam port po wybudowaniu będzie 12 w Europie pod względem wielkości więc tak naprawdę nie ma tutaj mowy
  • Odpowiedz
@Amatorro: Nom. Dla mnie jednak też zawód. Ogólnie trzeba by te kwestie jakoś podzielić (komponenty strategiczne, komunikacyjne, stricte pasażerskie, ale też towarowe). Chociaż wiadomo, jakaś taka na ogólnym poziomie też by się przydała, ale jednak z większym podziałem we względzie spoglądania na jego faktyczną potrzebę.
  • Odpowiedz
@leftfinger: Mam podobnie. W 2020 r. łączny koszt 13. emerytury wypłaconej to ... 11,7 mld zł. xD I wkład 6 mld zł (trochę ponad połowę wartości 13. emerytury z 2020 masakra) to megalomania i "PRZESKALOWANY" projekt, to aż płakać się chce, że w tym kraju można taką inwestycję blokować. Szczególnie jak zaraz możemy mieć wojnę na granicy i trzeba będzie błagac, żeby amerykanie i nato przysyłali tu wojsko.
  • Odpowiedz
@kwmaster: Intencje Kanału Zero jest jak najbardziej ok. Problemem są najwięksi przeciwnicy CPK. Ci przeciwnicy nie chcą występować w publicznych debatach, argumentują to przede wszystkim tym, że najpierw potrzebny jest audyt, ale ten z kolei przyniesie co najwyżej jakieś nieprawidłowości w działaniach spółki, że tam za dużo wydali, a mogli mniej, tu mogły być 4 osoby zatrudnione, a tam jest 5, albo że skrócony czas na ofertowanie itp itd. No
  • Odpowiedz