Wpis z mikrobloga

@chlodna_kalkulacja: A mógłbyś wyjasnic:

unikać niepotrzebnych produktów aktywujących mTOR

czyli jakich?

spożywać więcej produktów blokujących mTOR i żyć tak, by mTOR był częściej blokowany.

jakich?:D
  • Odpowiedz
@dilven: Jasne. Ogólnie rzecz biorąc, chyba wszystkie istoty żyjące na Ziemi mają mTOR, który reguluje proliferację komórek i wykształciły coś na wzór aktywacji genów na czas dobrobytu i przetrwania. mTOR jest właśnie takim szlakiem, który aktywuje się, gdy jest nadmiar zapasów i można przeprowadzać więcej i szybciej reakcji. To trochę tak jak byś miał balon na wodór i spalał go, a mTOR sprawia, że możesz więcej i szybciej spalać. Oczywiście w porównaniu z innymi, w tym szybciej się skończy surowiec. Uważa się, że geny dobrobytu i przetrwania powstały jeszcze gdy nasi przodkowie były najprostszymi komórkami. Wśród masy konkurencji różnych mikrobów wygrały akurat te, które wykształciły w sobie geny przetrwania i gdy nastąpiły gorsze czasy, aktywowały je, a gdy przyszły lepsze, przełączały na coś, co dziś jest mTOR. Dowodem na to jest jak najbardziej fakt, że prawdopodobnie wszystkie organizmy na Ziemi posiadają ten mechanizm.

No i ten mechanizm został już przebadany i rzeczywiście tak działa, że mTOR po prostu przyspiesza starzenie.
Badanie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6611156/

Zachodnia dieta taka jak fast food, nadwyżka kaloryczna, dużo mięsa, cukier, mało ruchu, dużo białka, to wszystko i wiele innych wpędza organizm w poczucie dostatku, które może wykorzystać na nadmierne zarządzenie zasobami ponad swoje potrzeby i niestety to się dzieje. mTOR wzmaga proliferację komórek, a ilość podziałów mamy ograniczoną, później zaczyna się nowotwór. Organizm nie przykłada wówczas wagi do tego, by pozbywać się tzw. komórek zombie, które są dezaktywowane, ale leżą odłogiem i mogą mimo wyłączenia wciąż produkować jakieś cytokiny prozapalne albo hormony, czy nawet markery nowotworowe. Produkty, które zostały usmażone lub upieczone, które są przepyszne, są również niezdrowe. Powstają w nich prozapalne zaawansowane produkty glikacji białek, reakcje Maillarda, co niestety źle wpływa na zdrowie. Tak samo zły wybór tłuszczu może wpędzić w choroby, a wszyscy jemy jakieś produkty, które miały kontakt z tłuszczem. Jak były smażone, zwłaszcza na oleju z kwasami tłuszczowymi nienasyconymi, to taki smakosz tworzy sobie podwaliny pod
  • Odpowiedz
@chlodna_kalkulacja: rany bardzo dziękuje. O większości rzeczy już gdzieś czytałem ale w takiej pięknej skondensowanej formie jest to świetne. Temat jest dla mnie zajebiście ciekawy. Ogólnie większość rzeczy robie: dieta IF + śródziemnomorska, sport, wszystkie te warzywa i owoce które się zawsze przewijają (jagody, orzechy, awokado), dbanie o cere (SPF, retinole), spacery, brak alkoholu itp ale mam 3-4 rzeczy które chyba pora zmienić. Najtrudniej u mnie z rzuceniem palenia i
  • Odpowiedz
@chavez1: I tak i nie. Mięso i produkty odzwierzęce jak jajka, mleko mają dużo białka akurat takiego, które silnie aktywuje mTOR. Badanie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5096790/

Chodzi tu przede wszystkim o leucynę, która silnie aktywuje ten szlak. Niestety, występuje ona również w soi, soczewicy, pestkach dyni i fasoli. Oczywiście jedząc z umiarem naturalne produkty i w deficycie nic strasznego nie powinno się stać. Z kolei jedzenie jakichś odżywek białkowych, czy to wegańskich czy
  • Odpowiedz
@dilven Tylko, to co napisał @chlodna_kalkulacja:, to nie jest do końca prawda. Wszystkie badania prowadzą do tego, że wystarczy po prostu mniej jeść, aby żyć dłużej, nie ważne czego. Być może nawet lepiej jest jeść smaczne/tłustsze i przetworzone dania, ponieważ jest wielu starszych ludzi, którzy dożyli w zdrowiu wielu lat jedząc po prostu to, na co mieli ochotę (ale nie w zatrważającej ilości), o jednym z nich nawet zrobiłem
  • Odpowiedz
Tylko, to co napisał @chlodna_kalkulacja:, to nie jest do końca prawda. Wszystkie badania prowadzą do tego, że wystarczy po prostu mniej jeść, aby żyć dłużej, nie ważne czego. Być może nawet lepiej jest jeść smaczne/tłustsze i przetworzone dania, ponieważ jest wielu starszych ludzi, którzy dożyli w zdrowiu wielu lat jedząc po prostu to, na co mieli ochotę (ale nie w zatrważającej ilości), o jednym z nich nawet zrobiłem znalezisko, 109 lat i żadnych poważnych chorób, mężczyzna.


@Djuk94: Niestety, ale nie zgodzę się z tym, że wystarczy mniej jeść, obojętnie czego.

Poza tym gdyby to była prawda, to mieszkańcy niebieskich stref nie żyliby średnio dłużej od innych, a jednak to się dzieje, a nie
chlodnakalkulacja - >Tylko, to co napisał @chlodnakalkulacja:, to nie jest do końca p...

źródło: icemouse-o

Pobierz
  • Odpowiedz
@chlodna_kalkulacja: Mieszkańcy niebieskich stref żyją średnio dłużej, bo tam jest mniejszy wskaźnik ludzi otyłych, w Polsce otyłość u osób +60 lat to ponad 30%, tam pewnie jest to zaledwie kilka procent. Gdyby u nas procent osób otyłych wynosił 5%, to pisałbyś innym, aby zaczęli jeść bigos, bo to wspomaga długowieczność?
Wrzucasz badania, w których skorelowana jest znowu otyłość w tym samym stopniu co spożycie żarcia ultraprzetworzonego? Co to ma udowadniać?
  • Odpowiedz