Aktywne Wpisy
lechiffre_777 +209
Tak się wyciera mordę pseudo charytatywnością. Nie ważne co wyjdzie na słupa, on dla większości osób będzie i tak wielbiony i wychwalany bo daje.
Szkoda, że te "dary" są z pieniędzy z loterii, a więc złożyli się na nie wszyscy jego widzowie. Zgarnął powiedzmy te 50 mln zł na czysto, na tych nie do końca uczciwych loteriach, z czego oddał 2 mln na wszystkie te akcje typu dom dziecka, WOŚP, gruzy dla widzów etc i już każdy uważa go za Boga.
Przypomnę, że na tych loteriach obchodzi prawo sprzedając ebook gdzie los jest gratis, związku z czym płaci tylko 5% VAT, a nie 25% jak w przypadku gier losowych tj np lotto.
Szkoda,
Szkoda, że te "dary" są z pieniędzy z loterii, a więc złożyli się na nie wszyscy jego widzowie. Zgarnął powiedzmy te 50 mln zł na czysto, na tych nie do końca uczciwych loteriach, z czego oddał 2 mln na wszystkie te akcje typu dom dziecka, WOŚP, gruzy dla widzów etc i już każdy uważa go za Boga.
Przypomnę, że na tych loteriach obchodzi prawo sprzedając ebook gdzie los jest gratis, związku z czym płaci tylko 5% VAT, a nie 25% jak w przypadku gier losowych tj np lotto.
Szkoda,
ehhniestety +45
"tajemnica spowiedzi" to pierwsza rzecz do zniesienia natychmiast, klecha z drewnianego pudła wie o morderstwie ale nie musi nic mówić policji bo konkordat xD powinni siedzieć za zatajanie jak każdy inny
#takaprawda #bekazkatoli
#takaprawda #bekazkatoli
Jestem w trakcie robienia materiału o rozpoznawaniu broni na podstawie zostawionych śladów. Niestety robienie zdjęcia pod mikroskopem jest dużo trudniejsze niż zakładałem. Za to pozostawiane ślady są wyraźniejsze.
Do testów użyłem trzech różnych pistoletów i takiej samej amunicji.
Pistolety to:
Canik TP9 EC
Canik TP9 SF
Norinco Type 77B
Caniki użyłem ze względu na podobne lufy, z tego samego powodu użyłem chińczyka. Założenia były takie, że z Turków ślady będą niemal identyczne, nie do odróżnienia. Natomiast z chińczyka zupełnie inne. Z tego wniosek miał być taki, że ślady są tylko droga wskazówką. Jednak różnią się na tyle, że będę musiał wprowadzić pewne poprawki do wniosków końcowych.
Albo nawet powtórzyć test tylko z większą liczbą broni.
Jak chcecie to wrzucę więcej zdjęć
Caniki niby te same a długości luf różne, to może mieć tez wpływ na pozostawiony ślad imho
Jak to jest ze śladami na łusce? Czy rzeczywiście jest ich tam dużo więcej?
Czy Policja z łuskami przechowuje też wystrzelone pociski? (słyszałem, że biorą tylko łuski)
Czy ślady na pociskach są wystarczająco powtarzalne do identyfikacji broni?
Czy pocisk trafiający np. w ścianę (a więc mocno uszkodzony) nadaje się do identyfikacji?
Jak szybko przewód lufy zużyje się na tyle, że dwa pociski wystrzelone z tej samej broni będą się od
Btw hi pointy mają szlifowane czoło zamka na szlifierce taśmowej, tylko po to, żeby każdy pistolet zostawiał unikalny ślad na dnie łuski.
@Z_d--y_strzelec
1. Nie sprawdzałem teraz, może kiedyś się pokuszę
2. Tylko łuski, choć teraz to nawet lisek nie chcą
3. Żeby na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie potrzebował bym dużo więcej testów, na ten moment
Łuski też kiedyś sprawdzę, ale tutaj jest więcej czynników, więc od strony teoretycznej muszę się solidnie przygotować.
Nie myślałeś o tych tanich chińskich mikroskopach na usb? myślę ze sporo lepsze by było od robienia zdjęć telefonem przez mikroskop normalny :P
W co łapiesz kulki? Woda, piasek... żel? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Łapałem w różne materiały: papier, bawełna, woda, żel.
Wnioski mam takie: woda nadaje się średnio, bo wychodzi drogo i pociski się bardzo odkształcają.
Papier działa jak drewno, nie nadaje się.
Żel odkształca, ale świetnie pokazuje efekty, z wad to potrzeba dużej lodówki, jest stosunkowo drogie i odkształca pociski. Będę używał, ale do innych celów (jak zrobić w domu z amunicja FMJ