Wpis z mikrobloga

Witam, mam internet z TMobile z oferty HomeOffice z anteną 5G i problem jest taki, że mam NAT 3 i czy można to jakoś obejść bez wykupywania u operatora dodatkowo publicznego IP? Druga sprawa to, router i antenę mam na strychu bo tam jest switch pod który są podpięte kamery i w każdym pokoju mam wyjście do podłączenia RJ i zasięg Wi-Fi jest słaby i czy można z starego routera Huawei zrobić jakieś access point czy coś w tym stylu? Ew. nie bawić się u dokupić chociażby takiego Mercusys i podłączyć antenę do niego.
#router #internet #tmobile #siecikomputerowe
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i czy można z starego routera Huawei zrobić jakieś access point czy coś w tym stylu?

@przem4ss: Tak. Jeżeli sam router Huawei nie posiada w swoich ustawieniach trybu access pointa, wówczas w ustawieniach routera Huawei wyłączasz serwer DHCP, a kabel Ethernet z głównego routera (czyli w Twoim przypadku dodatkowo przechodzący przez switcha) podłączasz do Huawei do portu LAN (nie WAN).
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik Czytałem, że Antena i Router nie działają w trybie bridge, tylko jakby jako dwa routery i przez to robi się podwójny NAT. Znalazłem temat o tym problemie z tym sprzętem na elektrodzie, ale jak ktoś ogarnia przypisywanie adresów DHCP, DMZ to niech da info bo pewnie będę potrzebował małej pomocy, żeby nie zrobic jakiegos bubla( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@przem4ss nie czytaj głupich postów na elektrodzie. Żaden modem LTE nie pracuje w trybie bridge ponieważ LTE fizycznie nie działa w ten sposób jak inne usługi np. DSL. Antena która dostajesz od T-Mobile sama w sobie jest routerem i niech taka pozostanie. Zasadniczo kazdy router da się przełączyć w tryb punktu dostępowego wystarczy że mu wyłączysz serwer DHCP i ustawisz odpowiedni adres IP na interfejsie LAN. Wtedy wystarczy że kabel wepniesz
  • Odpowiedz