Wpis z mikrobloga

#ogrzewanie #budowadomu #budowa #gaz #pompaciepla
Cześć, stoję przed wyborem ogrzewania w domu, który będę budował (na zdjęciu przekrój)
Dom 146 m^2, piętrowy (kostka z dachem kopertowym) , będzie ogrzewanie podłogowe, rekuperacja, instalacja PV.
Koszt przyłączenia gazu jaki dostałem od PSGAZ to: 3521,12 zł z terminem do 19.01.2027
Wybudować dom planuję w 2 lata czyli do 2026 (w tym roku start), co z tego wyjdzie to się okaże. Jednak nie o tym.
Zastanawiam się nad wyborem źródła ogrzewania. Wybieram między gaz albo pompa ciepła.
Do tej pory byłem zdecydowany na pompę ciepła, jednak mam coraz więcej wątpliwości. Ostatnio coraz niższe temperatury, a i prąd ciągle leci w górę. Dom będzie znajdował się w Krakowie, jest zakaz kominków, w projekcie nie mam komina. Co byście wybrali na moim miejscu, czy idąc w pompę ciepła mam się czego obawiać? Czy jest sens w ogóle inwestować w gaz skoro za chwilę wszystko będzie szło w kierunku rezygnacji z gazu?
Kolejna sprawa. Czy mogę zrobić pompę ciepła, a dodatkowo zrobić sobie przyłącz do ogrodzenia do skrzynki gazu w razie w, ale nie korzystać z niego w ogóle? Jak to się ma w kontekście przyłącza i umowy z gazownią? Będę coś płacił co miesiąc jak nie będę z niego korzystał? I czy jest w ogóle sens ciągnąć gaz, jeśli nie będę robił pieca gazowego, a w kuchni będzie płyta indukcyjna?
valentine28 - #ogrzewanie #budowadomu #budowa #gaz #pompaciepla
Cześć, stoję przed wy...

źródło: przekrój

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@valentine28 na większość Twoich pytań niestety odpowiedzi nie znam( ͡º ͜ʖ͡º) natomiast mogę się odnieść do 3 kwestii. Koszty stałe skrzynki gazowej to około 50zl miesięcznie (niezależnie od zużycia). Czy ponosi się koszty jak odetną gaz i ile potem kosztuje ponowne przyłączenie to już niestety nie wiem :) zastanów się natomiast nad zamontowanie i tak płyty gazowej a nie indukcyjnej z kilku powodów. Na wsiach podmiejskich
  • Odpowiedz
Ostatnio coraz niższe temperatury, a i prąd ciągle leci w górę.

@valentine28: wybuduj odpowiednio dom i nie będzie problemu. Za 275m2 podłogi wychodzi mi normalnie ok 10kWh dziennie, przy tych mrozach było do 30kWh.

Czy jest sens w ogóle inwestować w gaz skoro za chwilę wszystko będzie szło w kierunku rezygnacji z
  • Odpowiedz
@valentine28:
1. Zainwestowałem dawno temu w pompę ciepła markową niemiecką, powietrzną, jak to jeszcze nie było modne. Miała pięć lat gwarancji miała, uszkodziła się jakoś w siódmym roku użytkowania . Płaciłem jakoś 40tys PLN 13 lat temu. Sterownik się przywiesił, ciśnienie po stronie gazu wzrosło, rozerwało wymiennik, dostało się do obiegu wody i wydmuchało mi wodę przez zawór bezpieczeństwa w pomieszczeniu technicznym i zalało parter. Tymczasem wkopali mi w drogę
  • Odpowiedz
Ostatnio coraz niższe temperatury, a i prąd ciągle leci w górę

@valentine28: na szczęście jak wybierzesz gaz to temperatury na zewnątrz zaczną rosnąć a gaz na rynku potanieje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zwłaszcza z perspektywą odchodzenia od gazu to z całą pewnością będą go rozdawać za darmo ( )

• Odpowiedz
  • 0
wybuduj odpowiednio dom i nie będzie problemu. Za 275m2 podłogi wychodzi mi normalnie ok 10kWh dziennie, przy tych mrozach było do 30kWh.

@Bad_Wolf Co to ma do ogrzewania skoro w takim przypadku gazu też zużyje odpowiednio mniej. Poza tym do niskoemisyjnosci trzeba odpowiednio dopłacić.

ok 30 może być już problem jak się zepsuje, nie będzie nowych kotłów
  • Odpowiedz
Co to ma do ogrzewania skoro w takim przypadku gazu też zużyje odpowiednio mniej.

@Zabi96: tyle, że gazu kWh robimy razy 4¯\(ツ)/¯ i już tak różowo nie jest

1 stycznia 2030 wszytskie kotły magicznie zniką a taki Viessman na pewno nie będzie już produkował kotłów które nadal będzie można montować w wielu krajach choćby w sąsiedniej
  • Odpowiedz
  • 0
tyle, że gazu kWh robimy razy 4¯(ツ)/¯ i już tak różowo nie jest

@Bad_Wolf No ale cena kWh gazu jest akurat 4 razy niższa więc jakie rewelacje masz tu na myśli? xD
I ostrożnie z tymi 4 razami bo podczas mrozów przy pompie powietrznej to chyba bliżej COP 2 ( ͡º ͜ʖ͡º)

no już widzę tą
  • Odpowiedz
No ale cena kWh gazu jest akurat 4 razy niższa

@Zabi96: od taryfy g12W nocnej, no ciekawe możesz pokazać cennik?

To że nikt w PL nie musi mieć tych pieców na stanie, wystarczy możliwość zamówienia tego ze stanu producenta?

@Zabi96: oczywiście 4-6 tygodni, jak obecnie wszystko z magazynów producenta a nie dystrybutora
  • Odpowiedz
  • 0
od taryfy g12W nocnej, no ciekawe możesz pokazać cennik

@Bad_Wolf od uśrednionej ceny, nie zawsze będzie 4 razy tańsze tak jak COP w PC nie będzie zawsze 4.

oczywiście 4-6 tygodni, jak obecnie wszystko z magazynów producenta a nie dystrybutora
  • Odpowiedz
nie zawsze będzie 4 razy tańsze tak jak COP w PC nie będzie zawsze 4.

@Zabi96: zawsze, szansa na to, że pompa gruntowa będzie mniej jest nikła.

od uśrednionej
  • Odpowiedz
  • 0
@Bad_Wolf Ale robisz kurtyzane z logiki xD szkoda dalszego czasu na jakąkolwiek dyskusje.
Ale w sumie jak ktoś zapłacił 80k za gruntową pompę to próbuje przekonać wszystkich wokół że jest 5 razy lepsza niż gaz za 15k zł. Nigdy się jeszcze nie spotkałem żeby ktoś tak fanatycznie przekonywał do gazu, pelletu czy kotła zagazowujacego drewno.
  • Odpowiedz
  • 0
No dobra to pytanie inne, widziałem też urządzenia hybrydowe które były połączeniem pompy ciepła i gazu. Ktoś zagłębiał się może w taki temat?

Co do pompy ciepła gruntowej - nie wiem czy zawsze ale widziałem że cena jest kosmiczna i się zwróci w jakimś chorym czasie
  • Odpowiedz
  • 0
a policzyłeś przyłącze i resztę typu komin. Czy zapomniałeś?

@Bad_Wolf K---a a ty dalej z tą kurtyzaną xD OP napisał że przyłącze 3,5k zł, to z tych 15k zostanie jeszcze na naprawdę dobry piec a nie jakiś najtańszy za 3-5k i kanał do wyprowadzania spalin bo systemowego komina nie trzeba.
  • Odpowiedz
OP napisał że przyłącze 3,5k zł,

@Zabi96: do granicy działki, a reszta?

i kanał do wyprowadzania spalin bo systemowego komina nie trzeba.

@Zabi96: a czyli najpierw postawić wymarzony dom, a później oszpecić go kikutem wywalonym przez ścianę. Można i tak¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz