Wpis z mikrobloga

#programista15k polećcie książkę o tematyce #it dla początkujący+. Tematyka ogólna, coś w stylu "Czym jest programowanie", niczym przedmiot z pierwszego semestru studiów. Najlepiej sporo teorii, zadania niekonieczne. Mam sobie czytać w wolnych chwilach.
Dodam, że dwie książki z podstaw programowania w #python już przerobiłem (Al-Sweigart-Automate-The-Boring-Stuff-With-Python-Practical-Programming-For-Total-Beginners-No-Starch-Press-2019 oraz PythonDataScienceHandbook).
Teraz potrzebuję ogólnego zaznajomienia się z kodzeniem, jak wygląda to środowisko, praca, wytłumaczenie podstawowych pojęć i zwrotów.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jurusko na pierwszym roku studiów to jest głównie matematyka w różnych odmianach i jak odpadniesz bo nie ogarniasz to nawet programowania nie zobaczysz bo wg tego toku nauki jak masz problem z logiką i matematyką to bez sensu brać się za programowanie. Dopiero na 3 semestrze miałam programowanie a na 4 semestrze już były 3 przedmioty z różnymi językami programowania. Noi programowanie na 2 roku polegało na przekładaniu algorytmów i matematyki
  • Odpowiedz
Dzięki dzięki. Wybaczcie mi brak znajomości studiów informatycznych. Aczkolwiek mam inżyniera i na pierwszym roku mieliśmy coś takiego jak "Budownictwo Ogólne". Spodziewałem się czegoś podobnego w tematyce IT.
  • Odpowiedz
@jurusko: Kwestia uczelni, rzeczywiście większość pierwszego roku to logika i różne rodzaje matmy, ale u mnie np. były 3 obowiązkowe przedmioty powiązane z programowaniem. IMO wiedza jak środowisko, język, itp. to coś co na luzie sama ogarniesz, jak już Ci się nudzi i chcesz coś poczytać to polecam: Wprowadzenie do algorytmów. Chyba najlepsza pozycja tego typu, na dodatek zobaczysz, dlaczego matma i logika są takie ważne.
  • Odpowiedz
@jurusko: chcesz książkę o it generalnie czy tylko o programowaniu? Jak to pierwsze to prościej będzie pójść na jakieś studia zaoczne, to tam cię podstaw nauczą. Jak to drugie, to raczej też nie ma jednej książki, która by ogarniała taki szeroki zakres.
  • Odpowiedz