Chciałam się nauczyć pisać bezwzrokowo, bo normalnie piszę jak lamerka wskazującymi przede wszystkim, ale są różne mapy ułożenia palców w różnych kursach, no i nie mogę już nie rozumiem po co ludzie tak to skomplikowali
no i tu jest wytlumaczone ze to czy tamto, ale ktore mam wybrac, chce sie nauczyc normalnie pisac a nie ze ktos uznal ze tak bedzie lepiej to ucz sie tak, chce wiedziec ktory uklad palcow jest nabardziej poprawny i popularny, zeby nie uczyc sie zle przez iles miesiecy czy lat i ze zaraz albo po 10 latach mi ktos wytknie ze robilam zle
Prosze napiszcie jaka jest prawda bo juz dostaje k-----y i prosze tez o udzial w ankiecie
@shitman6: ale bzdury, albo sie czlowiek trzyma ukladu palcow albo pisze chaotycznie wolno, az tak glupia nie jestem
wlasnie podejrzewalam ze duzo osob w ankiecie zaglosuje na zlosc inaczej niz jest naprawdę, z czystej zlosliwosci wprowadzajac w blad, prosze o szczera odpowiedz
@AIicja: Niepotrzebnie tak to rozkminiasz, niezależnie jaką metodę wybierzesz, jak się jej nauczysz, to będziesz pisać znacznie szybciej i bezwzrokowo. Chyba to jest twoim celem, a nie zostanie mistrzynią świata w szybkim pisaniu?
@Felixu_enjoyer: nerwicy dostalam jak robilam research, co drugi kurs inny uklad, zazwyczaj w 90% jeden z tych dwoch co dalam obrazek, dlatego chcesie dowiedziec o co tu chodzi, juz mam ochote sie poddawac jakby to wszystko bylo jednym trollingiem te uklady polozenia palcow, juz sie w-------m tylko przepraszam
@AIicja ... NIE MYŚL O TYM O ILE NIE JEST CI TO POTRZEBNE ZAWODOWO...BO: - tylko w niektórych zawodach przydają się takie umiejętności a i tak trzeba tego bardzo pilnować - pisanie bezwzrokowe ma bezpośredni związek z tym jaki sprzęt używasz - kiedyś tak nie było bo różnica w klawiaturach były minimalne i tak samo maszyny do pisania itp to były bardzo podobne sprzęty - jeżeli nie robisz zapisków na żywo to w zasadzie
@AIicja: Ale bzdury! Nie trzeba na siłę uczyć się układu aby nie pisać chaotycznie wolno. Po jakimś czasie ręce same wiedzą jak się ułożyć i którego palca użyć. To jest najbardziej naturalne. Ale co ja tam mogę wiedzieć - ja od dawna piszę bezwzorkowo i to bardzo szybko, a ty dopiero próbujesz się nauczyć. Widocznie wiesz lepiej :p
@nudziarz123: dziękuję za odpowiedź, wiele wnosi do tematu i jeszcze raz dziękuję, tylko się trohę wkurzyłam o tą bzdurę i że nie ma jakiegoś konkretnego standardu dlatego szukam odpowiedzi, ostatecznie pewnie zacznę jeden kurs który uznam za najbardziej sensowny i tyle
@nudziarz123: musze się nauczyć bo się męcze, znam klawiature na pamięć, ale czuję że jestem bardzo ale to bardzo ograniczona, mózg chciałby szybciej ale nie mogę nadążyć dwoma palcami pisać
Te numerki i znaczki uzywasz rzadziej, wiec nie ma róznicy, po pewnym czasie i tak w zależności od słowa klawisz może byc wciśniety przez nieodpowiedni palec aby przyspieszyć pisanie. Np wyraz c h-j gdzie wskazujący musiałby 3 litery pod rząd klikać i środkowy mógłby to przyspieszyć. To się stanie automatycznie
Jakoś 1.5 roku też podjąłem się nauczenia pisania bezwzrokowego ale tak nad tym nie rozmyślałem. Wziąłem pierwszy z brzegu kurs online jak wpiszesz "touch typing practice" czy coś podobnego. Wyszło na dobre, piszę normalnie tak z dwa razy szybciej niż przedtem(tera 80wpm co nie jest jakiś super dobrym wynikiem i ktoś może mnie zjeść "miałem 11 lat to już pisałem 110wpm") i komfort pisania dużo wzrósł. Co do tych dwóch układów sprawdziłem
@AIicja ... Sorry jeszcze zapomniałem o jednej rzeczy zależy też jakie masz ręce palce - bez żartów - używaliśmy tego mistrza klawiatury i niektóre dziewczyny narzekały na to że mają po prostu za małe dłonie i ni cholery im pewne rzeczy nie wychodziły albo robiły wiele błędów , bo też ważne czy dłoń obejmuje to co ma objąć czy po prostu widać że są braki i trzeba wyginać jakoś nienaturalnie Pozdrawiam
@AIicja: Żaden w powyższych. Pisz tak jak ci wygodnie. Staraj się zerkać mniej często. Po jakimś czasie zaczniesz patrzeć tylko co drugie zdanie albo w ogóle.
@AIicja: Ten górny rząd rzadko się używa więc nie ma to tak wielkiego znaczenia póki reszta się zgadza. Jak poćwiczysz podstawowe klawisze to spróbujesz jednej z metod i zobaczysz która ci bardziej leży. Najważniejsze to i tak wyćwiczenie podświadomości - dlatego nie ma sensu tracić czasu na wciskanie pojedynczych literek na czas (jak w tych starych kursach typu "mistrz klawiatury", gdzie masz klepać abstrakcje typu jjkj kjjk...) tylko od razu
Chciałam się nauczyć pisać bezwzrokowo, bo normalnie piszę jak lamerka wskazującymi przede wszystkim, ale są różne mapy ułożenia palców w różnych kursach, no i nie mogę już nie rozumiem po co ludzie tak to skomplikowali
https://agilefingers.com/pl/artykuly/bezwzrokowe-pisanie-ulozenie-palcow
no i tu jest wytlumaczone ze to czy tamto, ale ktore mam wybrac, chce sie nauczyc normalnie pisac a nie ze ktos uznal ze tak bedzie lepiej to ucz sie tak, chce wiedziec ktory uklad palcow jest nabardziej poprawny i popularny, zeby nie uczyc sie zle przez iles miesiecy czy lat i ze zaraz albo po 10 latach mi ktos wytknie ze robilam zle
Prosze napiszcie jaka jest prawda bo juz dostaje k-----y i prosze tez o udzial w ankiecie
#komputery #informatyka #programista15k #programowanie #pytaniedoeksperta
źródło: kurwa
PobierzKtóry układ ułożenia palców jest poprawny przy pisaniu bezwzrokowym?
wlasnie podejrzewalam ze duzo osob w ankiecie zaglosuje na zlosc inaczej niz jest naprawdę, z czystej zlosliwosci wprowadzajac w blad, prosze o szczera odpowiedz
- tylko w niektórych zawodach przydają się takie umiejętności a i tak trzeba tego bardzo pilnować
- pisanie bezwzrokowe ma bezpośredni związek z tym jaki sprzęt używasz - kiedyś tak nie było bo różnica w klawiaturach były minimalne i tak samo maszyny do pisania itp to były bardzo podobne sprzęty
- jeżeli nie robisz zapisków na żywo to w zasadzie
k---a k---a k---a k---a k---a k---a k---a
Te numerki i znaczki uzywasz rzadziej, wiec nie ma róznicy, po pewnym czasie i tak w zależności od słowa klawisz może byc wciśniety przez nieodpowiedni palec aby przyspieszyć pisanie. Np wyraz c h-j gdzie wskazujący musiałby 3 litery pod rząd klikać i środkowy mógłby to przyspieszyć. To się stanie automatycznie
Pozdrawiam