Wpis z mikrobloga

siemka, jeśli moja pierś z kurczaka ma 200g (196kcal), i usmażę ją na łyżce oleju rzepakowego (88kcal), to czy usmażona pierś będzie miała wtedy 196+88=284kcal? lub czy więcej, bo proces smażenia w jakiś magiczny sposób wytwarza więcej kalorii?
#dieta #jedzenie #redukcja
  • 5
@paprys13: niektórzy kupują te oleje w sprayu to minimum tluszczu masz, i dobra patelnia, ja lubię z piekarnika czikena w tym worku to w ogóle 0 tluszczu dajesz, a kcal to jak wyżej napisali, najgorzej w panierce bo wtedy duzo tluszczu sie wchłonie no i dochodzi bułka, jajko, mąka
@paprys13: przy obróbce będziesz miał mniej kalorii, bo w czasie reakcji Mailarda część substancji odżywczych zostanie zamieniona na zapachowe/smakowe:

Niestety, produkty tracą część węglowodanów i aminokwasów, przez co są mniej wartościowe dla człowieka. Czasami produkty tej reakcji są toksyczne lub rakotwórcze. Przykładowo akrylamid, związek potencjalnie toksyczny, tworzy się w temperaturze powyżej 180 °C, szczególnie w produktach pieczonych lub smażonych (np. frytki ziemniaczane)


Ale to raczej ciekawostka i zgaduję, że wpływ