Wpis z mikrobloga

@ksjoc_zakony: temperatura soli jest pomijalna i tak musi układ z solą "wrzeć".

A efekt że masz dużo bąbelków po wsypaniu soli do gorącej wody to odpowiada za to inny efekt.
Aby bąbelki powstawały, potrzebne są rezydua (osad). Dlatego na ściankach brudnego kufla są babelki, a ser z dziurami muszą zanieczyszczać niewielk ilością "siana" bo inaczej nie byłoby dziur ;)
  • Odpowiedz
@Rad-X: Jak wsypiesz sól do wody zimnej i wtedy wstawisz na gaz to po prostu ta dodana sól przedłuża czas dojścia wody do wrzenia


@ksjoc_zakony: a robiłeś taki test kiedykolwiek sam? Pewnie nie. Sól owszem, może spowodować że czas zagotowania będzie dłuższy ale żebyś to mógł gołym okiem ocenić to musiałbyś dodać taką samą ilość samo soli co wody. Przy dwóch łyżeczkach soli do wody na ziemniaki różnica
  • Odpowiedz
@qbencjusz ryż by się nie kleił przedewszystkim trzeba przepłukać kilka razy aż do momentu gdy woda w garnku będzie klarowna. Azjaci są zdziwieni naszym gotowaniem ryżu. A gotowanie w woreczkach to już jest przegięcie na miarę łamania makaronu spaghetti
  • Odpowiedz
@baal80 Z tym rosołem bym uważała. Większość tych "domowych porad" o podlewaniu wodą z gotowania przynosi co najwyżej robactwo i gnicie roślin.
  • Odpowiedz