Aktywne Wpisy
Hej, do końca tygodnia pracuje w większym januszeksie biurowym. Po oznajmieniu swojej decyzji o zmianie pracy większość się na mnie obraziła i skazała na ostracyzm "społeczny" na ostatnie dni mojej pracy. Mam wrażenie że w takich firmach większość załogi to ofiary syndromu sztokholmskiego. Proponowałem że dokończę swoje sprawy do końca miesiąca, ale szefowa się obraziła i kazała zawijać mandzur wcześniej. Chęć zarabiania więcej niż 4000 netto to jest obraża majestatu dla "królowej"
wrukwiony +472
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
https://www.facebook.com/KopalniaWiedzyPL/posts/pfbid0ZuQ6UeoPxnQByth4rX8qZfhD7awDnNGnB1mDjrhLR1aiEWHwYtDMiQ2bHMDFZcFml
#fotografia #ksiezyc #astrofoto #dalekieobserwacje #dalekiewidoki
@Krupier: Który konkretnie z tych efektów jest niewidoczny gołym okiem?
Edit: a jakże, Superga i ta "ostra" góra przy wjeździe do doliny Susy. Czyli gość robił zdjęcie z drugiej strony, spoza miasta i to w 100% zasługa sprzętu, a nie zdjęcie roku, meh.
@Velma_Dinkley
@NoMercyIncluded: :D
Jesteś Adamem Bieleckim fotografii?
@NoMercyIncluded No przecież, każde zdjęcie na świecie to zasługa sprzętu, a nie fogografa, meh.
XDD
@Krupier: Tu się zgodzę. Średnica kątowa Księżyca to około pół stopnia łuku kąta i tego nie przeoczymy
@Krupier: A tu się już nie zgodzę, bo "światło popielate" sam często obserwowałem gołym okiem,
Drodzy koledzy, "zdjęcie roku" nie zależy najczęściej tylko od walorów estetycznych, ale musi być unikatowe, uwieczniać ulotną chwilę, niezwykłe wydarzenie.
Zdjęcie z wpisu jest bardzo dobre, ale nie jest w żaden sposób unikatowe: każdy fotograf może je powtórzyć, bo jedynym wymaganiem jest sprzęt i położenie sprzętu. Nawet księżyc znajduje się w tej pozycji kilka razy w roku :)
Równie dobrze autor mógłby zrobić podobne zdjęcie, ale z Sacra Di San
https://apod.nasa.gov/apod/ap231225.html
;)
@NoMercyIncluded: Księżyc musi być wówczas w konkretnej wartości deklinacji z dokładnością do kilku sekund łuku kąta i dokładnie w tym momencie być na horyzoncie. Ciężko mi teraz powiedzieć czy na pewno zdarza się to aż kilka razy w roku. Nawet jeśli to już na pewno nie w tych samych fazach, a do uchwycenia światła popielatego potrzebna jest faza