Wpis z mikrobloga

Interesujące jest to jak ludzie z karierą medialną świetnie się sprawdzają w polityce. Reagan który był aktorem, Trump który bardzo często występował w telewizji i prowadził nawet własny program telewizyjny, Zełenski, który był komikiem, a obecnie u nas Hołownia, czy Braun. Niekoniecznie chodzi tu o to, że występowanie w telewizji daje jakąś wiedzę jak sprawnie rządzić krajem, co raczej pokazuje, że praca polityka w opiera się głównie na robieniu dobrego show. W końcu czym innym była akcja z gaśnicą jak nie pewną formą inscenizacji przed kamerami. Nawet taki Hitler był znany przede wszystkim ze swojego talentu oratorskiego. Goebbels i Speer natomiast wiedzieli jak zbudować w okół niego odpowiednią otoczkę by ludzie łatwo dali się porwać ideologi nazistowskiej. Przypomina mi to zawsze jak słuszne były idee Guy'a Deborda, który głosił, że żyjemy w społeczeństwie spektaklu. Ludzi nie tyle interesuje rzeczywistość co bardziej wolą się porwać chwytliwej akcji propagandowej. Dlatego coraz bardziej przekonuje mnie, że polityka współczesna nie opiera się na rządzeniu co tworzeniu jak najbardziej wiarygodnych spektakli w które ludzie są wstanie uwierzyć. Na głębszym poziomie ideologicznym chodzi też o tworzenie pewnego mitu jakby to ujął Sorel. Jak coś, nie oskarżam tu jakieś konkretnej opcji politycznej bo każda strona to robi. Po prostu mówię pewne swoje spostrzeżenia.

#filozofia #polityka #przemyslenia #revoltagainsthemodernworld
Al-3_x - Interesujące jest to jak ludzie z karierą medialną świetnie się sprawdzają w...

źródło: grgr

Pobierz
  • 26
@qusqui21: No nie powiedziałbym. W sensie w stoicyzmie występują aspekty religijne, ale też da się to sprowadzić do samej filozofii i tak współcześnie jest on prezentowany.
@Al-3_x: ja twierdze, ze nie ma oparcia wtedy w zrodle tych wszystkich zasad. W budyzmie jest to oparcie w walce z craving. W taozimie, oparcie jest w plynieciu z nurtem zycia. W przypadku stoicyzmu, jest oparcie w przezyciu dobrego zycia, i w jaki sposob to zrobic. Nie odpowiada, na pytanie czemu to sluzy.
@qusqui21: No jak do ciebie buddyzm bardziej przemawia to nie będę ci zarzucał że się mylisz. W pewnym sensie sam uważam, że buddyzm ma jednak głębsze podstawy.