Wpis z mikrobloga

Zaraz jakaś różowa napisze „jak to?! Ja mam masę męskich przyjaciół” xaDdd

@M83_: albo facet o wysokim statusie np gwiazdor Hollywood powie że ma dużo przyjaciółek aktorek z którymi grał.
Wysokiemu wolno, przegryw nie ma ani dziewczyny, ani przyjaciółki
  • Odpowiedz
@MajsterOfWihajster zależy jak się zdefiniuje te „friends” jeśli jako znajomy, z którym się widuję od czasu do czasu w większości przypadków w większej grupie niż sam na sam to owszem kobieta i mężczyzna mogą być tylko przyjaciółmi i wątpię by to był problem dla którejkolwiek ze stron.

Jesli definicja „friends” to bardziej zbliżone polskiemu słowu „przyjaciele” to tutaj uważam że mężczyźni mają większy problem z takim pozostaniem tylko przyjaciółmi, bo często
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: Piszesz jakbyś nawet nie obejrzała tego krótkiego filmiku. Chodzi o to, że mężczyźni zaczynają darzyć koleżanki/przyjaciółki jakimiś większymi uczuciami a kobiety to zlewają i dalej ciągną taką "przyjaźń", bo to one na tym korzystają.
  • Odpowiedz
@MajsterOfWihajster obejrzałam ten filmik. Ale dodałam to co zauważyłam w swoim otoczeniu. W filmiku jest to co piszesz ale znam wiele innych historii i sama też mam głównie kolegów i raczej próby randek nie ważne która strona to inicjowała czy ja czy faceci to zawsze kończyło tą relację. Jak nie po propozycji randki , to po kilku randkach. Ciekawe jakie były historie tych ludzi po tych pytaniach, czy dalej byli „przyjaciółmi”
  • Odpowiedz
mężczyźni ogólnie zdają się oczekiwać czegoś innego i na inne cechy patrzą wybierając kogo by chcieli jako przyjaciela.
https://sci-hub.se/10.1177/0265407510386192
więc tu może być spięcie nieco, jeżeli oczekują czegoś nieco innego(zależnie od wskaźnika) i kobiety na ogół nie mogą im tego dać to można wnioskować, ze w jakiejś części między płciowych 'przyjaźni' motywacje był nieco inne od początku.

inne badania zdaje się to nieco potwierdzać:

tldr:
  • Odpowiedz
@MajsterOfWihajster: przyjaźń może działać jeżeli jest się świadomym facetem i poukładasz sobie w głowie to że nic z tego nie będzie. Ja miałem takie różne przyjaźnie na różnym etapie życia że nic nie chciałem od tych dziewczyn, po prostu je lubiłem i fajnie się spędzało czas. Dalej jedna mam, jej facet też stał się moim przyjacielem i często się spotykamy we trójkę, a ostatnio we czwórkę z moją dziewczyną
  • Odpowiedz