Wpis z mikrobloga

@missioncritical: Co ciekawe, moja płyta główna Gigabyte B660 Gaming X DDR4, choć co prawda nie ma portu PS/2 aby wpiąć starszą klawiaturę, posiada wyjście COM.

Już nie pamiętam jakim cudem wpadło to w moje ręce, ale mam taką wstawkę do obudowy z wyjściem DE-9 i spokojnie mogę uzyskać funkcjonalny port COM w komputerze z procesorem Intel 12 generacji pracującym na Windowsie 10.

Trochę takie kuriozum że gniazda PS/2 już nie ma,
@supra107 niektóre eurozlacza można było jeszcze rozpiąć bo nie wchodził do nich jeden kabel tylko chyba 4 i pojedynczo potem te kabelki podlaczac do tv (były chyba 2xvideo i 2x audio)

Pamiętam ile to czasem było kombinowania żeby podłączyć ps1 do tv ale jak już się udało to czułem się jak hackerman ( ͡ ͜ʖ ͡). Zwłaszcza biorąc pod uwagę że miałem wtedy z 8 lat :D
@Makarow: No, jak kiedyś z technologią trzeba było walczyć to wychowywało się pokolenie speców. Teraz jak wszystko jest bezproblemowe i do bólu uproszczone to ludzie nie mają zielonego pojęcia co robić jak natrafiają na najmniejszą przeszkodę.

Także takie nędzne rozwiązania w pewien sposób były dobre, bo stawiały wyzwanie które kształtowało zdolności ludzi do rozwiązywania problemów. A obecnie jest z tym coraz gorzej. Wiesz że niektórzy młodzi ludzie nawet nie wiedzą co
firewire

@mati1990: jak ktoś miał kamerkę MiniDV to z łezką w oku wspomina wyższość firewire nad usb w tamtych czasach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A moim faworytem takich zapomnianych portów jest port gier i wpinanie dżojstika albo pada do #!$%@? karty dźwiękowej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@supra107: Port com cały czas jest w użytku, niektóre urządzenia usb działają w tym trybie. Duża część płyt gigabyte ma też port lpt, tylko że jest na pinach.
Trochę takie kuriozum że gniazda PS/2 już nie ma, ale nadal jest port COM i piny pod brzęczyk w nowoczesnych płytach głównych. Z resztą na niektórych najnowszych płytach głównych nadal można znaleźć i PS/2 i COM. I to takich przeznaczonych dla graczy, a nie dla fabryk.

Widać niektóre technologie po prostu nie chcą odejść do lamusa, bo czasem mniej to więcej. :)

@supra107: Sam się zdziwiłem jak ostatnio oglądałem płyty główne
@missioncritical: PS/2 ma też swoje zalety. Np. jak ktoś bawi się w podkręcanie na ciekłym azocie to bywa tak że kontroler USB wysiada, ale PS/2 nie. I niektóre klawiatury mają poprawne NKRO które działa tylko poprzez PS/2. Są to takie technologie które nadal mają swoje miejsce w obecnych czasach. :)

@K-S-: Takie np. Atari 2600 miało taki konwerter, wpinało się to tam gdzie antena, i trzeba było przełączać czy ma
@missioncritical: nie no, LPT spokojnie. Skaner miałem na LPT, ależ on wolno działał. I działał "przelotowo", tzn. miał 2 złącza LPT:jedno do podłączenia do kompa, drugie do podłączenia kolejnego urządzenia, np. drukarki. Ja tak miałem.
@VaeginaAirlines:

Z firewire to chyba raz miałem do czynienia, ale nie jestem pewny.

Jak mnie pamięć nie myli to to było planowane jako następca USB który, rzecz jasna, nigdy się nie przyjął. Bodajże Apple ten port zaprojektowało(?), ale to był raczej kompletny niewypał, przynajmniej w Polsce i Europie(nie wiem jak USA i Azja). Jak żyję nie spotkałem się z żadnymi peryferiami korzystającymi z tego złącza, coś mi w głowie świta, że
Pobierz Zgrywajac_twardziela - @VaeginaAirlines: 
Z firewire to chyba raz miałem do czynienia...
źródło: obraz_2023-12-22_234919346