@mickpl: Ej ale jak to. To ja z doplatami bk mam 600k na 3900 , przy 20 letnim kredo. co miesiac pare zlotych mniej xD chcesz mi powiedziec ze robilem fikolki dla kilkuset zlotych miesiecznie? Jak porownywalem to bylo blizej 2k msc roznicy. Chyba ze wziales tutaj przyklad na 25-30l to wierze
@PanieAreczku: lol, nikt nie bierze mniej niż 30 lat bo to daje największą elastyczność w spłacaniu. Default=minimalna rata możliwa, a docelowo klikasz i płacisz ile chcesz
@mickpl: a to spoko, czyli jednak dobry pis doł ( ͡°͜ʖ͡°) srednio 20k rocznie z Waszych podatkow zasili moj budzet. Pomagacie mi splacic kredo. Ale nie dziekuje, bo nie ma za co. I tak mi sie nalezalo( ͡°͜ʖ͡°) jestem homo soviecticus sundajos
Chyba ze wziales tutaj przyklad na 25-30l to wierze
@PanieAreczku: te wyliczenia które tu podał to i tak są dość optymistyczne przy założeniach promocji bycia klientem banku i większych zarobków. no i oczywiście to jest raczej na 30 lat te wszystkie kredyty, na stałej stopie 5 lat.
@zeszyt-w-kratke: No to najbardziej optymistyczny wariant tak. A i tak jest bardzo drogo. Za tydzień rynek kredytowy w Polsce spadnie poniżej mułu. Nie wiem co z tymi najtańszymi mieszkaniami za 400-500k, ale te droższe będą niesprzedawalne na totalu. Może rynek pociągną jeszcze przez parę tygodni ludzie, co dostali niedawno hajs od bekowicza na wtórnym, ale potem kaplica.
@mickpl + min. 100k wkładu własnego ale takie 100tys oszczędności to napewno ma każdy młody Polak, który chce się starać o własne mieszkanie ( ͡º͜ʖ͡º) skoro ma ajfona, buty za 1000zl to jest żaden kłopot
Prowizja nie jest płatna miesięcznie. Jest to jednorazowy koszt.
RRSO nie nadaje się do wyliczenia wysokości raty. Każdy bank oblicza tę wartość przy innych założeniach i nie ma to praktycznego zastosowania w przypadku kredytów hipotecznych.
500k - 3 616,67 zł
600k - 4 340,01 zł
700k - 5 063,34 zł
800k - 5 786,68 zł
Wynająć to samo można za 2 x mniej. A ceny najmu spadają i spadać będą.
#nieruchomosci #kredyt2procent #ekonomia #gospodarka #wkpinvestments
@PanieAreczku: te wyliczenia które tu podał to i tak są dość optymistyczne przy założeniach promocji bycia klientem banku i większych zarobków. no i oczywiście to jest raczej na 30 lat te wszystkie kredyty, na stałej stopie 5 lat.
@mickpl: Rata kredytu na kwotę 500 000 zł z oprocentowaniem stałym w ING (6,7%) na 30 lat to około 3226 zł, a przy kwocie 800 000 zł to 5162
Wychodzi 3800zł raty na miesiąc + prowizja. Z prowizją 3870,77pln miesięcznie
wzór: =PMT(0,0837/12;360;-1*500000*1,019)
Jeden Mariusz powie ze płaci 3200zł a drugi 3800zł a mają ten sam kredyt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Prowizja nie jest płatna miesięcznie. Jest to jednorazowy koszt.
RRSO nie nadaje się do wyliczenia wysokości raty. Każdy bank oblicza tę wartość przy innych założeniach i nie ma to praktycznego zastosowania w przypadku kredytów hipotecznych.
W końcu miniratki na rynkowym poziomie.