Wpis z mikrobloga

@BayzedMan: tylko udowadniasz jak karygodną zbrodnie dziennikarską popełnił ten dziennikarz, który przez cały wywiad dawał pokaz jak nie powinno się prowadzić wywiadów. Bosakowi nie chodziło o to, że strona jest po ukraińsku i że to jest ten główny przywilej, tylko że na tej stronie można się zapisać do różnych świadczeń dla ukrainców. Niestety redaktor przerwał Bosakowi i sam narzucił narracje, że Bosakowi chodzi o to, że jedynym przywilejem jest strona
  • Odpowiedz
Bosakowi nie chodziło o to, że strona jest po ukraińsku i że to jest ten główny przywilej, tylko że na tej stronie można się zapisać do różnych świadczeń dla ukrainców.

@PierdekAlonso: no i?
  • Odpowiedz
@M4rcinS: no i nic, ale autor postu twierdzi, że według bosaka jedynym przywilejem ukraińców jest strona po ukraińsku, po prostu manipuluje. Mi te świadczenia nie przeszkadzają, ale niech autor posta i redaktor Sroczyński nie narzucają błędnej narracji.
  • Odpowiedz
Bosakowi nie chodziło o to, że strona jest po ukraińsku i że to jest ten główny przywilej, tylko że na tej stronie można się zapisać do różnych świadczeń dla ukrainców.

@PierdekAlonso: Czyli jakich?
No przecież sam bosak podał przetłumaczoną strone jako przykład xD

Smutno mu, że po rosyjsku
  • Odpowiedz
tego sie niestety nie dowiedzieliśmy, ponieważ Pan redaktor jak zwykle musiał przerwać odpowiedź Bosaka i powiedzieć widzom co mają myśleć

@PierdekAlonso: Nie dowiedzieliśmy się, bo on sam nie wie jakie przywileje im przysługują.
Podał z d--y przykład o przetłumaczonej stronie.

W takim razie anglicy też mają przywileje xddd
  • Odpowiedz
@BayzedMan: no ale przecież tutaj należy mieć tylko pretensje do tego redaktorzyny. Po pierwsze mógł dać Bosakowi dokończyć wypowiedź a po drugie jeśli konkrety nie padły, to powinien KONKRETNIE zapytać Bosaka o KONKRETNE przywileje, gdyby Bosak ich nie wymienił to by się skompromitował, a tak skompromitował się tylko sam redaktor.
  • Odpowiedz
@BayzedMan: Odpowiedziałem w swoim wpisie, ale odpowiem i tutaj skoro zauważyłem. Nie traktuj prosze mojej wypowiedzi jako atak na ciebie, chciałem tylko dodać wyjaśnienie bo uważam za winnego tego niezrozumienia jest dziennikarz i warto to sprostować. Kolejnym razem takie manipulacje mogą dotyczyć innego polityka innej partii.

To dotyczyło tego że na tej stronie czyli panelu ZUS ta ukrainka może przeczytać o swoich "przywilejach" w swoim języku.

Przerwana wypowiedź właśnie tak miała wybrzmieć i niezręczna umiejętność wyprostowania tego przez polityka tak jak widać w tym momencie tak zostałą
  • Odpowiedz
To dotyczyło tego że na tej stronie czyli panelu ZUS ta ukrainka może przeczytać o swoich "przywilejach" w swoim języku.

@Microbiusz:
"równouprawnienie w polityce socjalnej jest już 100%"
To
  • Odpowiedz
@BayzedMan: słuchałem całej tej rozmowy. To czy Boska dobrze mówi czy bredzi nie ma żadnego znaczenia. Znacznie ważniejsze jak ten kiep prowadzący p------i. Jaka nasza wojna? porąbało go chyba. Ukry za nas się biją xD
  • Odpowiedz
@BayzedMan: No uprawnienia do świadczeń nie będąc obywatelem Polski na podstawie obywatelstwa Ukraińskiego to jednak duże wyróżnienia której inne narodowości nie mają. Pomoc ta została również przedłużona ponad 12 miesięcy które chyba standardowo przysługują uchodźcom.

Nie tylko Bosak nazywa to przywilejami socjalnymi, to normalne wyrażenie dotyczące aktualnej formie pomocy socjalnej dla uchodźców z Ukrainy, która przekracza to standardowe, ja znawcą przepisów nie jestem ale standardowa pomoc została znacznie rozszerzona, pomijając
Microbiusz - @BayzedMan: No uprawnienia do świadczeń nie będąc obywatelem Polski na p...

źródło: ukraine

Pobierz
  • Odpowiedz
Przecież to było nawiązanie do socjalów w dalszej wypowiedzi, jesteś aż tak ogarniczony?

@PlesniakPospolity: No i co w tym zlego ze immigrant z prawem do zycia i pracy w Polsce mial dostep do socjalu?
Jaki to niby przywilej?
Chyba mu sie popieprzylo znaczenie slowa.
  • Odpowiedz
@BayzedMan: @PierdekAlonso ja nie kumam czemu Ukrainiec, który w Polsce pracuje i płaci tutaj podatki ma nie mieć dostępu do tego samego socjalu co Polak. Dla mnie to jest jakaś abstrakcja. Te populizmy w stylu zabrać Ukraińcom 500+. Przecież jak ktoś żyje w Polsce, płaci podatki to powinno mu się zabrać socjal dlatego, że jest innej narodowości? To jest uderzanie w najbardziej prymitywne instynkty ludzi ale po wyborcach konfederacji
  • Odpowiedz
@BayzedMan dla cudzoziemca to przywilej mieć takie same prawa jak obywatel, który z racji tego że jest obywatelem i ma prawne obowiazki wobec panstwa, ma zapewnioną ochronę państwa na różnych płaszczyznach. Kurde nie wiem jak to inaczej można przetłumaczyć.
  • Odpowiedz
@BayzedMan: @mlodygustaw @BayzedMan

Specustawa przyznaje prawo do świadczeń medycznych [2], refundacji leków i zaopatrzenia w wyroby medyczne obywatelom Ukrainy, którzy przybyli do Polski w związku z agresją Rosji, na analogicznych zasadach, jakie przysługują ubezpieczonym.

Taki ukr ma większe prawa od Polaka, bo polak jak nie pracuje to nie ma darmowej opieki zdrowotnej. A taki Ukrainiec ma.

https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/pomoc-dla-obywateli-ukrainy-zagwarantowana-w-specustawie-o-czym-musza-wiedziec-swiadczeniodawcy,8157.html
  • Odpowiedz