Wpis z mikrobloga

Witam Mirków, mam problem dot. internetu na komputrze z Windowsem 10, może ktoś będzie znał odpowiedź. Gdy pobieram jakieś pliki z neta, np. zdjęcia, albo cokolwiek innego, mogą to być małe pliki, naróżniejszy format, to tak jakby rozłącza mi wifi. W zasadzie, nie widzę, że go rozłącza ale internet wtedy się "zacina" i po chwili znowu wraca do życia, wtedy pobiore znowu jakieś 1-2 małe pliki i znowu zacięcie i muszę czekać. Zmieniłem już kartę sieciową wifi na inną, nadal to samo. Dodam, że internet znika tylko na kompie podczas takiego pobierania, na telefonie podłączonym do tego samego wifi działa cały czas bez zacięcia, więc problem z dostawcą internetu odpada.

Jeśli spotkaliście się z takim tematem to będę wdzięczny za pomoc :/ (dodam jeszcze, że dysk sprawdziłem crystal disc info i jest ok)

#informatyka #komputery #wifi
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirek-zbirek: Sprawdź czy nie masz jakichś wgrywających się aktualizacji windowsa w tle, sprawdź wykorzystanie sieci w menedżerze urządzeń i zaloguj się do routera żeby sprawdzić czy coś innego nie ciągnie neta, siłę sygnału itp. Mi np. Steam czasami bez powodu blokuje prędkość choć niby nic się nie aktualizuje (po wyjściu z aplikacji wszystko gra). Możesz jeszcze próbować pingować dane lokacje ale to ci niewiele da.
  • Odpowiedz
  • 0
@aresius: problem wystepuje od jakiegoś czasu, neta nic nie ciągnie i aktualizacje się nie pobierają. Jak pinguje jakieś domeny to bez problemu. Problem pojawia się tylko przy pobieraniu plików i to z różnych programów, czy to Chrome czy filezilla nie ma różnicy, startuje pobieranie i internet dostaje padaczki na PC
  • Odpowiedz
Domyślam się że reset routera wykonany już kilkanaście razy :)
Jedyne co mi przychodzi do głowy to 1.próba po kablu 2.próba na innym urządzeniu (np. smartfon). Wyeliminowałbyś wifi i sam PC z zakresu problemów.
Jest jeszcze taka lista porad:
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/fast-internet-but-slow-download-speed/1ccc54a4-184f-42bd-ae02-46e3234a6f2a idealnie opisuje Twój problem, pytanie czy któreś rozwiązanie pomoże.
  • Odpowiedz