Wpis z mikrobloga

Czy potraficie ze swojej pracy przytoczyć przykłady, gdzie bardziej zaawansowana wiedza z algorytmów i struktur danych* pomogła wam rozwiązać jakiś task, a wręcz może w pewnym sensie wyróżnić się na tle reszty (np. ludzie się głowili nad optymalizacją jakiegoś feature'a, i wtedy wchodzicie wy cali na biało wymyślając algorytm o O(logn))?

*bardziej zaawansowana niż jakiś binary search czy merge sort.

#programowanie #informatyka #programista15k
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ElMatadore: Kiedyś dawno temu tłumaczyłerm murzynowi 30 minut z zegarkiem w ręku jak działa maszyna do podbijania karty na magazynie! Byłem cierpliwy i próbowałem różnych algorytmów aż do skutku ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Niestety nie wymyśliłem a po prostu znałem algorytm perlina o którym nie słyszeli nawet seniorzy. Wtedy jeszcze jako junior zabłysnąłem bo bardzo to ułatwiło pewien task.
  • Odpowiedz
algorytm perlina

@Gr4bek: tez użyłem. "Gdyby tylko jakoś sie dało tak losowe liczby generować ale zeby nie skakały, tylko były podobne do poprzednich"

@ElMatadore Raczej dużo bardzo prostych zagadnień typu easing-functions. Rzadko sie zdarza że coś działa za wolno, wtedy trzeba coś przerobić, rzadziej zamienić listę na np kolejkę, wiec przydaje się wiedza jak działają podstawowe kolekcje. Przy optymalizacji przydaje sie wiedza jak działa komputer, np caching albo jak
  • Odpowiedz
@ElMatadore: nie pamiętam. Dużo częściej wychodziły jakieś praktyczne optymalizacje tj. podmiana jednego kawałku kodu na równoważny, w którym nie ma jakiegoś kosztownego wywołania albo usunięta jest kosztowna alokacja albo użyta jest lepsza struktura danych.

Przykładowo kiedyś optymalizowałem jakiś kijowy parser do XMLa, który trzymał wszystkie atrybuty w mapie klucz->wartość. Podmiana struktury danych (hashmapa na inną hashmape) dała dużego boosta, bo ta podmianka sprawiła, że koszt czyszczenia takiej hashmapy (atrybuty dla
  • Odpowiedz