Pamiętacie jak na początku wojny bary zmieniały nazwe ruskich pierogów na ukraińskie na znak wsparcia Ukrainy? To dopiero była beka xD Ale jeszcze większą beką jest fakt że ta nazwa nie wywodzi się od Rosji tylko... Rusi czyli dawnej Ukrainy xD Za Wikipedia:
Pierogi ruskie – popularny wśród Polaków w Polsce[2][3] i na Rusi[4][5][6] rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia)[a][7][8]. Na Ukrainie pierogi te bywają zwane „polskimi”[9].
@TwujKoshmar: Obecnie ruski oznacza rosyjski, a rusek to rosjanin, rusi czerwonej już nie ma, więc i skojarzenie jest tylko jedno. Nie ma znaczenia to że ruski kiedyś oznaczało co innego tak samo jak że swastyka kiedyś była symbolem szczęścia
@TwujKoshmar ruskiego pieroga to jeszxze bym se zjadl. Ukrowski pieróg to by mi w gardle stanal….od srodka przecial kosą i mnie udusil. Ewentualnie konmi gardlo rozszarpal. A moze i by napotkanej przy okazji ciezarnej, ten ukrainski pierog dziecko z brzucha wycial. Taka to ukrainska tradycja pierogowa.
@secs Skojarzenie jest tylko jedno jak ktoś jest ignorantem i nie zna podstaw historycznych. Przymiotnik ruski zestawiony ze słowem pieróg od zawsze oznaczał jedno i to samo, czyli potrawę pochodząca z Rusi, tak że nie rób fikołków szukając jakichś bezsensu argumentów, bo o tym nawet w szkole było, doskonale to pamiętam. A swastyka jest wciąż symbolem szczęścia w wielu krajach na świecie.
@dnljr: w takim razie ruski to by ci chyba wyleciał tyłem głowy niczym pocisk w katyniu, skoro już masz takie skojarzenia xd Co nie zmienia faktu, że zmiana nazwy ruskich na ukraińskie wynika z niedoedukowania właścicieli lokali. Mi już pani w podstawówce 20 lat temu tłumaczyła że ruski =/= rosyjski w kwestii pierogów xd
#powodz twarze nieskalane myśleniem XD I niech nikt nie pisze że obawiali się niskich odszkodowań. Hasła są jasne, żadnych zbiorników nigdzie w Kotlinie Kłodzkiej! Nie ma nigdzie haseł "chcemy godnych odszkodowań lub nowych domów"
To dopiero była beka xD
Ale jeszcze większą beką jest fakt że ta nazwa nie wywodzi się od Rosji tylko... Rusi czyli dawnej Ukrainy xD
Za Wikipedia:
#heheszki #bekazpodludzi
@romek898: to wyjdz z nia na ulice i to samo powiedz policji
@TwujKoshmar: Powiem ci jeszcze większą bekę, pierogi ukraińskie-polskie pochodzą z Chin.