Ja tak nie licze na spadek cen ale mam nadzieję że w przyszłym roku sytuacja się unormuje jak nie będzie bk2% i wakacji kredytowych bo to co jest obecnie to jest absurd
@Maxior99: jest jakas szansa na spadki bo to co dobre juz sprzedane i zostalo samo gówno którego nawet z prawie darmowym kredytem nikt nie chce. Ale tez jest wieksza szansa ze z duza obnizka kupi to fliper niz jan kowalski
W Warszawie uruchomiona miesiąc temu inwestycja wyprzedaje się w niesamowitym tempie, dotyczy również (niestety) mieszkań w segmencie powyzej 800k, cały pion trzypokojowych (850k) sprzedano w 30 dni. Żadne z nich nie poszło na bekę.
@Yuri_Yslin: cudów nie będzie ale stabilizacja w przypadku braku stymulacji imo będzie Sam fakt ,że bez wakacji ludzie zaczną czuć stopy procentowe zmieni sentyment
Sam fakt ,że bez wakacji ludzie zaczną czuć stopy procentowe zmieni sentyment
@Maxior99: efekt stóp już dawno za nami. Kogo miały przycisnąć to przycisnęły. Reszta dostosowała budżety, a w perspektywie krótkoterminowej nie widać widoków na kolejne wzrosty stóp.
@Ogau: to akurat bzdura Wakacje sprawiły że ludzie praktycznie nic nie poczuli Pamiętam co się działo przed tym zanim ogłosili Wakacje i był szok, a później weszły Wakacje i już wrócił luz
Wakacje sprawiły że ludzie praktycznie nic nie poczuli
@Maxior99: 1,4 (na 3) miliona uprawnionych w ogóle nie skorzystało z wakacji ( ͡°͜ʖ͡°)
Zapominasz, że stopy spadły, a przez inflację wynagrodzenia wzrosły (w porównaniu do inflacji spadły, ale złotówek w portfelu więcej) a rata niższa, niż rok temu.
Ja też liczę na stabilizację i kupno drugiego mieszkania, ale wątpię, że to się uda w najbliższej przyszłości
to takie mieszkania stoją i nie schodzą, ja pisałem o tych najbardziej popularnych łapiących się na bk2
Niby prawda, ale tak nie do końca. Ofert na 4 pokojowe mieszkania jest mniej niż było wcześniej. Najwięcej jest na Jagodnie, Avicenny, Gnieźnieńskiej i Lipie Piotrowskiej. Reszta to pojedyncze oferty często bez windy i w
@Ogau: czyli ponad 50% skorzystało ( ͡°͜ʖ͡°) Ja nie mówię, że ludzie będą masowo nie płacić kredytów ale sentyment się zmieni wysokie stopy zaczną być odczuwalne Pensje oczywiście rosną ale i tak nie doganiają wzrostu cen nieruchomości
@Maxior99: pytanie czy te stopy są rzeczywiście wysokie przy obecnej inflacji. A w połączeniu z kryzysem, który jest za rogiem to różnie może być. Bardziej pachnie stopami w dół, niż w górę.
dla mnie jagodno odpada
@Maxior99: no i tu się mogę zgodzić. Tylko debil mógłby tam kupić cokolwiek, oprócz kurnika na wynajem ( ͡°͜ʖ͡°)
@Ogau: wystarczy ze stopy nie zostaną obniżone, a zacznie boleć- zapewniam Kryzys rozumiany jako wzrost bezrobocia (a nie to co było w covidzie ) może doprowadzić nawet do spadków cen ale w ten kryzys jakoś nie wierze
#nieruchomosci #wroclaw
@Maxior99: to takie mieszkania stoją i nie schodzą, ja pisałem o tych najbardziej popularnych łapiących się na bk2
Nie liczę na cud tutaj bo go nie będzie
Sam fakt ,że bez wakacji ludzie zaczną czuć stopy procentowe zmieni sentyment
@Maxior99: ale mieszkań nie będzie
@Maxior99: Pewnie tak, ale na poziomie dostępności w relacji metr-pensja z 2008 w TOP5, masakra póki co.
@Maxior99: efekt stóp już dawno za nami. Kogo miały przycisnąć to przycisnęły. Reszta dostosowała budżety, a w perspektywie krótkoterminowej nie widać widoków na kolejne wzrosty stóp.
Wakacje sprawiły że ludzie praktycznie nic nie poczuli
Pamiętam co się działo przed tym zanim ogłosili Wakacje i był szok, a później weszły Wakacje i już wrócił luz
@Maxior99: 1,4 (na 3) miliona uprawnionych w ogóle nie skorzystało z wakacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zapominasz, że stopy spadły, a przez inflację wynagrodzenia wzrosły (w porównaniu do inflacji spadły, ale złotówek w portfelu więcej) a rata niższa, niż rok temu.
Ja też liczę na stabilizację i kupno drugiego mieszkania, ale wątpię, że to się uda w najbliższej przyszłości
@Wychwalany:
Niby prawda, ale tak nie do końca. Ofert na 4 pokojowe mieszkania jest mniej niż było wcześniej. Najwięcej jest na Jagodnie, Avicenny, Gnieźnieńskiej i Lipie Piotrowskiej. Reszta to pojedyncze oferty często bez windy i w
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja nie mówię, że ludzie będą masowo nie płacić kredytów ale sentyment się zmieni wysokie stopy zaczną być odczuwalne
Pensje oczywiście rosną ale i tak nie doganiają wzrostu cen nieruchomości
@Darth_Gohan jest na armii krajowej , braniborskiej , pulaskiego
@Maxior99: pytanie czy te stopy są rzeczywiście wysokie przy obecnej inflacji. A w połączeniu z kryzysem, który jest za rogiem to różnie może być. Bardziej pachnie stopami w dół, niż w górę.
@Maxior99: no i tu się mogę zgodzić. Tylko debil mógłby tam kupić cokolwiek, oprócz kurnika na wynajem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kryzys rozumiany jako wzrost bezrobocia (a nie to co było w covidzie ) może doprowadzić nawet do spadków cen ale w ten kryzys jakoś nie wierze