Wpis z mikrobloga

Mam pomysł na nowe wykorzystanie AI. Instalujemy sobie kamery w całym domu, AI obserwuje nasze życie non stop. I potem zna nas i jak się zachowujemy, co mówimy itp.

No i teraz mamy np problem ze znalezieniem śrubokręta. I wpisujemy w nasz zindywidualizowany czatbot: gdzie jest śrubokręt. I AI nam odpowiada: w sypialni pod łóżkiem. Spadł 20 marca 2023 roku o godzinie 12:31 jak podlewałeś kwiatka i miałeś go podneść, ale zapomniałeś.

Albo wracamy z pracy i w domu nikogo nie ma i wpisujemy w czat (albo po prostu pytamy głosem): gdzie są dzieci. Poszły do koleżanki, na podstawie analizy statystycznej wrócą za 30-45 minut.

Zbliżają się urodziny zony, AI zna ją lepiej niż ja czy nawet ona sama. I pytamy czata: co kupić żonie do 100 zł z czego będzie najbardziej szczeliwa. I nam daje pomysł odpowiadający idealnie.

Pozostając przy przykładzie zony - żona ma focha i nie wiadomo o co jej chodzi. Pytamy czata i już wszystko jasne.

I takich przykładów można mnożyć, cała idea jest taka, że AI nas obserwuje i uczy się nas i potem nam pomaga.

#ai #pomysl
  • 8
I wpisujemy w nasz zindywidualizowany czatbot: gdzie jest śrubokręt. I AI nam odpowiada: w sypialni pod łóżkiem.

@niech_ktos:
tak naprawdę czatbot odpowie: masz tu 15 linków do kupna nowego śrubokrętu. frajerstwem jest myślenie, że będzie inaczej.
@elberet: będzie działał tak jak sobie zamówią i zapłacą.

Gdy korzystasz z darmowych aplikacji to Ty jesteś towarem i ktoś zarabia na wyświetlaniu reklam Tobie. Jeżeli byś płacił za aplikację, to mógłbyś wymagać jak ona działa.

Dodatkowo, jeżeli masz dobre pomysły na aplikacje to możesz się zatrudnić w firmie wytwarzającej oprogramowanie i pokierować zespołem rozwijającym produkt który wymyślisz.