Wpis z mikrobloga

Jeden z bardziej znanych covidowych fanatyków na wykopie, twierdzi, że:

@LudzieToDebile: Raczej coraz mniej jest antyszczepów, bo szybciej wymierają, na co wskazują statystyki ¯\(ツ)/¯

Przyciśnięty do muru, podesłał poniższą tabelę z danymi z UK, w której podają sumy zgonów z różnych przyczyn, pogrupowanych według dwóch kryteriów - osoby po przyjęciu "szczepienia" na covid oraz osoby bez takiego "szczepienia".

Z różnych przyczyn, czyli również takich NIE ZWIĄZANYCH z covidem - wypadki samochodowe, zatrucia, zadławienia, porażenia prądem, zapalenia płuc, zawały, utonięcia itp itd

Jego argumentacja jest jedna - głównym kryterium większego "wymierania" ludzi jest brak preparatu na covida...

I on i jemu podobni stosują takie zagrywki na nas, Polakach, zakrzykując jakąkolwiek chęć dyskusji i zadawania pytań, rozwiania wątpliwości, upewniania się w słuszności swoich decyzji o zdrowiu i życiu, oferując w zamian tylko taką głupotę, jak ta powyżej.

Moje pytanie brzmi:
Czy są jakiekolwiek granice absurdu w uprawianiu takiej propagandy? Czy istnieje jakikolwiek limit na szerzenie głupoty? Jakakolwiek moralność i odpowiedzialność za konsekwencje wciskania takich głupot ludziom słabszym psychicznie, najczęściej starszym, chorym lub niepełnoletnim? Co to ma wspólnego z nauką i dlaczego to idzie w stronę zwykłego, chamskiego i prostackiego ogłupiania innych? Czym to się różni od wiary w zabobony i promowanie szamaństwa? Czy takie traktowanie nas to oznaka naszej słabości, czy raczej ich głupoty?

Jestem załamany, aż tak skrajnym poziomem odczłowieczenia takich osobników.

https://wykop.pl/link/7272141/pamietamy-co-bylo-podczas-covid-policja-silowo-wynosi-towar-z-piwpaw-04-03-2021/komentarz/120271367/niektorym-np-temu-ludzietodebile-bardzo-podobaly-sie-te-czasy-powylazily-z-nich-najgorsze-instynkty-ludzi-ktorzy-mysleli-inaczej-traktowali-jak-podlud#120279567

https://wykop.pl/link/7274907/racjonalna-porcja-wiedzy-11-pytan-o-szczepionki-mrna-na-covid-19/komentarz/120340713/nie-da-sie-dotrzec-merytorycznie-do-szurow-gdyby-laska-pokazala-c---i-to-moze-by-ktos-sie-tym-zainteresowal-ale-wiedza-nauka-badania-merytoryka-a-komu#120380633

Tabela pochodzi z tego zakopanego znaleziska:
https://wykop.pl/link/7229981/oficjalne-dane-szczepionki-ratuja-zycie-w-kazdej-grupie-wiekowej

które to miało zaczerpnąć informacje z:
https://www.ons.gov.uk/aboutus/transparencyandgovernance/freedomofinformationfoi/onsdefinitionofunvaccinated

velmar - Jeden z bardziej znanych covidowych fanatyków na wykopie, twierdzi, że:

@Lu...

źródło: UK

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@velmar: od 2022 roku na covid umierają gównie osoby starsze. I od tamtego roku ten trend tylko się nasilał. Teraz covid to kolejna choroba zagrażająca osobom starszym itd.

Ponadto należy posłuchać naszego krajowego konsultanta ds chorób zakaźnych który niedawno powiedział:

zagrożeniem większym niż COVID-19 jest obecnie grypa. — To choroba niebezpieczna, o ciężkim przebiegu.

• Odpowiedz
@velmar: Typowe podejście szura. Jak dane niewygodne, to znaczy że głupie. I nie ważne skąd te dane, nie ważne co wskazują. Brak też jakiejkolwiek próby ich merytorycznego podważenia. Są za to epitety i zwyczajne kłamstwa (o zakrzykiwaniu dyskusji - wszak ja CHCĘ o tym podyskutować, ale MERYTORYCZNIE).
Warto zauważyć, że moje zdanie, które tak bardzo zdenerwowało velmara:

Raczej coraz mniej jest antyszczepów, bo szybciej wymierają, na co wskazują statystyki ¯\(ツ)/¯

JEST PRAWDZIWE. Wskazane statystki tak właśnie wskazują. ale velmar tego nie jest w
  • Odpowiedz
@hansschrodinger: Ogółem to masz rację. Plus ogółem, to pewnie liczba antyszczepów nie maleje, tylko rośnie, bo ludzie są coraz głupsi.
I masz rację, że tabelka nie mówi wszystkiego. Nic nie poradzę. Takie dane są dostępne, ktoś na wypok je wrzucił, a ja przypomniałem. No i @velmar się zbulwersował i zaczął coś popiskiwać niezdarnie, aż popełnił ten wpis szukając pomocy w dyskusji :D
A co miałem na myśli, tak ściśle
  • Odpowiedz
@LudzieToDebile:

Plus ogółem, to pewnie liczba antyszczepów nie maleje, tylko rośnie, bo ludzie są coraz głupsi.

To zależy od definicji antyszczepa. Ostatnią dawkę w USA dostępną dla wszystkich wzięło coś z 3 procent amerykanów. Czy reszta to antyszczepy? coś sporo ich( ͡°
  • Odpowiedz
@LudzieToDebile: ugułem to się nie zgadzam. Mając najważniejsze dane można wyciągnąć mniej więcej prawidłowe wnioski.

jeśli chodzi o wskaźnik bmi to jest ważny jeśli chodzi o populację USA ( ͡° ͜ʖ ͡°) co do reszty krajów to nie sądzę aby to było tak wazne.

Są rzeczy wazne i mało ważne. Taką ważną rzeczą w danych jest procent zaszczepienia wg wieku. Zgony wg wieku. A także definicja
  • Odpowiedz
@hansschrodinger: Definicja zaszczepionego jest jasna - każdy kto przyjął szczepionkę. @velmar podważał definicję nieszczepa sugerując (nieudolnie i kłamliwie zresztą), że zaszczepieni w okresie do 14 dni przed śmiercią traktowani są jako nieszczepy. Tymczasem:
https://www.ons.gov.uk/aboutus/transparencyandgovernance/freedomofinformationfoi/onsdefinitionofunvaccinated
Zgonów wg wieku nie mamy w tych danych. Mamy jeden worek dla wszystkich wieków. Czy z takich danych nie można wyciągnąć ŻADNYCH wniosków? I dlaczego?
  • Odpowiedz
@LudzieToDebile:

To oczywiste. Ba, można powiedzieć, że tam gdzie wszyscy się zaszczepili żaden nieszczep nie umrze :D

Z tego wychodzi na to że szczepionka całkowicie chroni przed śmiercią z każdej przyczyny, niezły wniosek ;) tak mam
  • Odpowiedz
  • 1
@hansschrodinger:

Do tego należy jeszcze wyszczególnić przyczynę zgonu, bo zdecydowanie porażenie prądem czy utonięcie, nie jest zgonem powiązanym z jakąkolwiek szczepionką lub jej brakiem.
  • Odpowiedz
@velmar:

Już próbowałeś doprowadzić do dyskusji na ten temat i nikt chętny się nie znalazł, nawet wśród twoich "towarzyszy broni".

W Polsce ten temat prawie nie istnieje. Co prawda próbuje się tu i ówdzie przepychać narrację że covid wrócił, trzeba szczepionek i testów. Ale to na nic bo mamy wojnę za granicą i wojnę na szczeblach władzy. Covid nie ma szans się przebić.

@LudzieToDebile poszlaka to nie dowód. to
  • Odpowiedz