Wpis z mikrobloga

#infopigula #bekazlewactwa #uniaeuropejska
Infopigula podala informacje:

UE chce odebrać państwom członkowskim ich kompetencję i zmusić, by rodzicielstwo uznane w 1 kraju było uznawane w całej UE.

Komisja Prawna PE poparła projekty KE; obecnie rodzina podlega różnym przepisom w różnych państwach, zwłaszcza w przypadkach rodziców LGBT, którzy mogą być formalnie uznani tylko w niektórych krajach.

Wniosek trafi pod obrady PE. Europosłowie PiS zauważają, że inicjatywa jest „próbą obejścia wyłącznych kompetencji państw w polityce rodzinnej”; „to my, jako Polska, decydujemy, jaka jest definicja rodziny czy małżeństwa”; „to, co robią w tej sprawie inne kraje UE, nie powinno mieć dla nas znaczenia”.

A teraz moja interpretacja: to nie jest zabieranie suwerennosci, to jest blahostka!
Pis mial szanse zrobic referendum w sprawie PolExit ale akurat pytania inne ulozyl. Jestem ciekawy, ile procent chcialoby wyjscia z uni, czy to jest bardziej 20%, czy 40% #polityka
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jestem ciekawy, ile procent chcialoby wyjscia z uni, czy to jest bardziej 20%, czy 40%

@93michu93: Pewnie bliżej 20%, albo nawet mniej. Problem z uczciwością naszej debaty publicznej polega na tym, że te (powiedzmy) 20% to są miliony ludzi, którzy nie mają głosu w debacie. Ale to jeszcze nic... istnieje kolejna grupa (trudna do oszacowania), która popiera współpracę gospodarczą z UE, a współpracę w zakresie bezpieczeństwa z NATO. Jest to
  • Odpowiedz
@jjb_: Co masz na myśli z tym wariantem norweskim?
W UE jednak przy tym poziomie integracji trudno wyobrazić sobie, by któreś państwo zostało zaatakowanej a reszta stwierdziła to Wasz problem, my nie czujemy się zaatakowani, za to wciąż mamy wspólny rynek.
  • Odpowiedz
Co masz na myśli z tym wariantem norweskim?

@Dpdp: To jest pojęcie politologiczne. Poszukaj sobie o tym.
Wielu mądrych ludzi się na ten temat wypowiadało.

• Odpowiedz