Wpis z mikrobloga

2025 rok. Wykopki dowartościowują się tym, ile ktoś zarabia i wychodzą z założenia, że zarabiasz mniej = jesteś gorszy, a poza tym niezły debil i nieudacznik z ciebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Idąc tym tropem pracownicy naukowi i nauczyciele to nieźli debile, bo dostają właśnie ok. 4 tys. do ręki. Przynajmniej przy jakichś patusach handlujących mefedronem, którzy zapewne wyciągają z dwa razy tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tymczasem rzeczywistość:

51 proc. kobiet otrzymuje wynagrodzenie do 4 tys. zł netto, wśród mężczyzn odsetek ten wynosi 36 proc. - wynika z raportu Personnel Service „Barometr Polskiego Rynku Pracy”. Co dziesiąty mężczyzna i tylko co trzydziesta trzecia kobieta zarabia ponad 7,5 tys. zł netto.

Ech z 90 proc. nas to debile przy takich pracownikach McDonalda w USA, bo oni zarabiajo wincyj ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Uwielbiam, kiedy z ludzi ukrytych za anonimowymi nickami i awatarami wychodzi taki soczysty klasizm.

#antykapitalizm #patologiazmiasta
Tywin_Lannister - 2025 rok. Wykopki dowartościowują się tym, ile ktoś zarabia i wycho...

źródło: xdd

Pobierz
  • 80
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zrobiłem doktorat i z moich doświadczeń pracownicy naukowi niezbyt by sobie poradzili na rynku (czego jestem dowodem 4666 brutto here).

Ogólnie rozumiem narrację że więcej zarabiasz = jesteś lepszy, bo pieniądze dają kolosalne możliwości i wolność. Sam odbiłem od środowiska naukowego bo chce zacząć zarabiać bez szklanego sufitu.
  • Odpowiedz
  • 149
@totem_lesnych_ludzi: Większość ludzi się zachowuje, jakby życie trwało 300 lat. Spędzają życiorys na porównywaniu się do innych, a na koniec okazuje się, że trumna kieszeni nie ma.

Ja tam jako nudny biedak cieszę się i doceniam, że żyjemy w czasach, w których w tym kraju za skromną pensję można na spokojnie wyżyć i zobaczyć trochę świata. Współczuję tym, którzy wbijają w ten konsumpcyjny wyścig szczurów i zatracają przy tym to,
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister: założę sie ze typ nie jest żadnym turbo bogaczem obracającym milionami każdego tygodnia i robiącym potężne deale, tylko pewnie jakimś programistą z warszawki wypchniętym na b2b, czyli de facto takim samym „robolem” jak ci o których napisał tylko mającym na tyle szczęście ze jego zawód jest lepiej opłacany niż inne

smutne to jak klasa średnia i niższa szczuje sama na siebie żeby tylko połechtać ego i uprawiać coping że
  • Odpowiedz
@CzaikaRuchaika jasne, że nie znaczy, ale jeśli masz więcej niż inni to rozumiem naturalne poczucie bycia lepszym. Nie pochwalam, ale rozumiem i sam pewnie czułbym że coś osiągnąłem co jest godne podziwu jakbym był bogaty.
  • Odpowiedz
smutne to jak klasa średnia i niższa szczuje sama na siebie żeby tylko połechtać ego i uprawiać coping że są sami współczesna arystokracja

@Rainmaker97: przykry efekt tego, jak od najmłodszych lat jesteśmy indoktrynowani, że o naszej wartości świadczy to, co stoi w garażu - i co posiadamy - a nie to jacy jesteśmy.
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister: koleś niby taki mądry, a nawet nie wie, że jest totalnym kretynem i odklejeńcem. Pewnie teraz siedzi w piwnicy i pyta się matki, kiedy kolacja będzie i czy da mu stówkę, bo z kolegami musi wyjść. Nienawidzę takich fałszywych osób, ale przyznam szczerze, że złapałem baita.
  • Odpowiedz
pracownicy naukowi

@Tywin_Lannister: Miesięczne wynagrodzenie całkowite (mediana*) na tym stanowisku wynosi 8 250 PLN brutto. Co drugi pracownik naukowy otrzymuje pensję od 5 920 PLN do 10 800 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych pracowników naukowych zarabia poniżej 5 920 PLN brutto.
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister zaden z nas nie jest biedakiem.
Kazdy ma dach na glowa i praktycznie nie znamy glodu.
Ba, nawet za najnizsza krajowa mozesz pozwolic sobie na luksusy w stylu krewetki, oliwki, czy dostep do przyzwoitej sluzby zdrowia, szkoly oraz calej infrastruktury - autobusy, lociagi, rowne drogi, parki itd.itp.
To nie jest oczywiste i to przywilej nieosiaglany w wiekszosci swiata!!
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister @KotProfesor ludzie nie doceniaja roli przypadku w zyciu i zbytnia wage przypisuja swojej dzialalnosci.
Powodzenie w zyciu zalezy glownie od szczescia - jesli urodzisz sie na zadupiu w Afryce, Indiach itd. to mozesz byc geniuszem, a skonczysz z butem w dupie.
I odwrotnie - urodzisz sie w rodzinie biznesmenow i odziedziczysz lieniadze, kontakty i sposob myslenia.
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister:

Idąc tym tropem pracownicy naukowi i nauczyciele to nieźli debile, bo dostają właśnie ok. 4 tys. do ręki.

No częściowo tak jest. Nie są „debilami” w sensie, że są nieinteligentni, tylko są „debilami”, że się na taką robotę decydują. Zresztą, ja nie mam szacunku do nauczycieli akademickich, którzy parają się czymś, co roboczo nazywam „akademickim mlm”. Idzie taki student na uczelnie zgłębiać, nie wiem, malaistykę i jedyne co po
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister: Przecież od czasów pierwszych kucy na wykopie jest cały czas narracja, że jak zarabiasz poniżej średniej to jesteś debilem I powinieneś po rękach całować Pana programiste15k, bo to on napędza gospodarke jedząc na mieście i dzięki temu twoja firma produkcyjna/magazyn dalej prosperuje xD
  • Odpowiedz
Większość ludzi się zachowuje, jakby życie trwało 300 lat. Spędzają życiorys na porównywaniu się do innych, a na koniec okazuje się, że trumna kieszeni nie ma.

@Tywin_Lannister: A ja pójdę pod włos i powiem, że wręcz przeciwnie. Gdyby życie trwało 300 lat, to pewnie mniej osób by goniło za pieniądzem, bo mieliby na to jeszcze czas. Statystycznie masz ze 30 lat na dorobienie się i żeby móc na ostatniej prostej
  • Odpowiedz