Wpis z mikrobloga

MIrki zajmujące się #wedzenie chciałbym zacząć przygodę w tym universum i tak patrzę to wędzarnia Pan Kornik na allegro ze świerku albo z olchy kosztuje kompletna z paleniskiem około 550 zł. Ale tak myślę czy może by samemu nie zbudować... tyle, że deska to pewnie byłaby zwykła sosnowa z tartaku i pewnie świeża niesezonowana. Będzie to miało duży wpływ na wędzenie, że jednak świeża deska sosnowa, żywica te sprawy i mięsko będzie gorzkie czy coś od tego?
Tak się mocno zastanawiam czy warto się bawić w budowanie samemu tym bardziej, że pewnie i tak bym musiał kupić np rurę z paleniskiem na allegro za 200 zł, plus kupno materiału, własna praca przy tym to w sumie wyjdzie to samo co kupno takiej małej gotowej typu Pan Kornik na allegro hmmmmmmm
Przy okazji polecanie jakieś fora, stronki co jak robić?
#gotujzwykopem #wedlinydomowe
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pollos: Wędzę od kilku lat, zaczynałem w stylu coś od kornika. Jak zabezpieczysz przed deszczem to taka wędzarnia posłuży wiele lat. I sprawdzała się dobrze, tylko weź wersję liściastą.

Polecam własne wędliny, szkodliwsze są te sklepu (wiele z nich nie powinno się nazywać się wędlinami). To banalnie proste, a jakie smaczne. Własne kiełbasy to już pychota (choć więcej roboty niż z wędlinami).

Kupisz/zrobisz wędzarnie to pytaj i pomożemy/doradzimy!
  • Odpowiedz
@pollos: a i przede wszystkim wedzac trzeba unikać dużej ilości dymu jeżeli nie wędzisz na zimno. Termometr wbijany przy szynkach jest twoim przyjacielem bo jak będziesz w środku miał ponad 70° to będzie uwędzone dobrze. Na początku przygody można się łatwo zrazić do tego bo z zewnątrz jest ładnie uwędzone a w środku surowe. Jak dla mnie to mięsa szynki schaby i balerony potrzebują minimum tak 8 godzin w
Pesa_elf - @pollos: a i przede wszystkim wedzac trzeba unikać dużej ilości dymu jeżel...

źródło: IMG_20231028_135319

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: No właśnie chyba wezmę tego Pana Kornika z olchy na początek a no i dzięki za ewentualną chęć dzielenia się wiedzą.
@Pesa_elf dzięki za wstępne porady, na pewno skorzystam
  • Odpowiedz
Jak dla mnie to mięsa szynki schaby i balerony potrzebują minimum tak 8 godzin w wędzarni by dobre wyszły.


@Pesa_elf: @pollos: Że hmmm?? Wędzenie tak, żeby by w środku było 70 stopni? To już podchodzi mi pod pieczenie.... Ja zaryzykuję, że najsmaczniej wychodzi po 4-5h w temperaturze max 50 stopni (i to jest wędzenie na ciepło!).

A w procesie wyparzania otrzymujemy w środku tyle stopni
  • Odpowiedz
od zawsze u mnie tak się robiło więc tak robię


@Pesa_elf: ale to nie znaczy, że dobrze... a żeby w środku wędliny mieć 70 stopni to... to nie. To nie jest wędzenie. Spróbuj zrobić raz prawilnie :)
  • Odpowiedz