Wpis z mikrobloga

Teraz najlepsza do ogrzewania to jest chyba klimatyzacja. Koszty montażu małe ( około 6000 zl ) , koszty użytkowania małe ( średnie zużycie prądu 0,7kWh) , latem można się schłodzić czy tez osuszyć powietrze. Co o tym myślicie ?
#klimatyzacja #ogrzewanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@death070: Węglem zupełnie się opłaca się grzać - drogi , słaba jakość , za dużo roboty z tym , droga wymiana pieca. Gaz niby spoko ale cały czas piec musi pracować aby było efektywnie , no i gaz tez nie jest tani. A taki klimatyzator nawet jakby działał 12h dziennie przez 6 miesięcy to by zużył 1500 kWh
  • Odpowiedz
@Arktosik: Obecnie prad 0,84 zl brutto +17zl opłat co miesiąc po podwyżce 70% by wyszło 1,43 zl brutto. Za grzanie klimą po podwyzce bym wydał 2100zl+1500 zl na drewno na dogrzewanie w mrozy.Obecnie na opał wydaje 6000 zl na rok.
  • Odpowiedz
@Leo_12: nigdy tego nie sprawdzałem, myślałem, że aktywuje się tylko przy defroście.
Daikin spoko, ale przeważnie mało kto chce bo są podobno droższe.
  • Odpowiedz
@Qullion: Ja sprawdzałem - bawiłem się Gree, grzeje cały czas a co ciekawe nawet jak wyłączysz klimę (z pilota czy tam z apki), teraz wyobraź sobie dwie lub 3 klimy w domu... i 10kWh na dobę tylko po to żeby grzać powietrze na zewnątrz. 10kW to jest już na tyle dużo, że w dobrze ocieplonym domu spokojnie 50mkw ogrzejesz przy temp zewnętrznych około 0.
  • Odpowiedz
@Leo_12: przy 3 klimach to można zrobić multi zamiast oszpecać elewację agregatami tu i tam. Tak czy inaczej to sporo prądu, trzeba to sprawdzić. Zawsze miałem na to wyrąbane.
Zwykła klima bez kabla to zostanie rozsadzona przez lód przy ciągłym grzaniu. Miałem okazję zobaczyć takie coś.
  • Odpowiedz